‘Sommige incassobureaus gaan heel slinks te werk’

woensdag 16 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Brieven deurmat schulden /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 16 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Wat wordt er verdiend aan mensen met schulden? Wat zijn de effecten van het doorverkopen van vorderingen? En hoe gaat het er in de incassowereld aan toe? Die vragen onderzoeken we in het dossier Schulden. We komen in contact met Calvin Ceder van Anti-Incasso. Zijn bedrijf staat consumenten bij die een geschil hebben met een incassobureau.

Hij strijdt al een aantal jaar tegen de praktijken van malafide incassobureaus en vertelt dat bureaus regelmatig incassokosten rekenen die wettelijk niet zijn toegestaan. En daardoor raken consumenten soms nog verder in de problemen. ‘Mensen weten vaak niet wat hun rechten zijn en van die onwetendheid wordt door bedrijven gigantisch misbruik gemaakt. Wij proberen die foute incassobureaus te ontmaskeren en mensen voor zichzelf te laten opkomen,’ aldus Ceder.

Ontoelaatbare druk op schuldenaren
Het verhaal van Anti-Incasso staat niet op zichzelf. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt eind 2015 dat sommige incassobureaus zich niet altijd aan de regels houden.

‘De ACM concludeert dat consumenten financieel gedupeerd raken door en emotionele stress ondervinden van de handelswijze van incassobureaus’

Ze stellen in het rapport vast dat consumenten worden geconfronteerd met onterechte of verjaarde vorderingen, maar ook met niet inzichtelijke of zelfs onterechte kosten. En tot slot ziet de ACM dat incassobureaus consumenten op ontoelaatbare wijze onder druk zetten om hun vordering te voldoen.

Effecten van doorverkopen van vorderingen
Ook bij Anti-incasso zien ze dat sommige incassobureaus het niet zo nauw nemen met de wet of de grenzen opzoeken. ‘Sommige incassobureaus gaan heel slinks te werk,’ zo vertelt Ceder. Zo ziet hij regelmatig de nadelige effecten van het doorverkopen van bulk vorderingen aan grote incassobureaus. ‘De consument betaalt dan bijvoorbeeld voor diensten die niet zijn geleverd, zoals het afkopen van telefoonabonnementen door telecomproviders. Recent heeft de Hoge Raad nog bepaald dat deze overeenkomsten vernietigbaar zijn,’ aldus Ceder.

Bij het doorverkopen van vorderingen kopen incassobureaus of andere bedrijven goedkoop facturen op bij bedrijven die veel onbetaalde rekeningen hebben uitstaan. Ze betalen een deel van de waarde van de facturen, maar hopen uiteraard meer te innen dan dat ze ervoor betaald hebben.

We leggen Calvin Ceder voor of het doorverkopen van vorderingen verboden moet worden? Dat is volgens hem niet nodig, met name voor kleine ondernemers kan het namelijk wel een oplossing bieden. ‘Die gaan eraan kapot als rekeningen te lang openstaan. Maar hele grote partijen die dit vaak alleen maar doen om te cashen, zouden zich moeten houden aan hun zorg- en onderzoeksplicht. Ze moeten de rechtmatigheid van de vordering en de daarbij behorende administratie kunnen overleggen wanneer hierom wordt gevraagd. Het komt meer dan eens voor dat vorderingen verkocht worden zonder dat de opkopende partij beschikt over een rechtsgeldige overeenkomst.

Sommige van die bedrijven verdienen op die manier enorm over de ruggen van kwetsbare mensen met schulden,’ aldus Ceder.

Oproep
Ook een tip in het dossier Schulden? We horen graag uw verhaal! Heeft u te maken met doorverkochte vorderingen, incassokosten die niet lijken te kloppen of ontoelaatbare druk vanuit een incassobureau? Of werkt u bij een incassobureau en kunt u ons meer inzicht geven in de verdienmodellen in de incassowereld? Mailen kan naar: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 78 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

234 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek