‘Sociale Dienst Drechtsteden veel te streng’

woensdag 21 januari 2015 Leestijd: 1 min.

Sociale Dienst still /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 21 januari 2015 Leestijd: 1 min.

De linkse oppositiepartijen in de Dordtse gemeenteraad willen een soepeler uitkeringsbeleid. Dat zeggen ze in reactie op onze reportage ‘Hoe sociaal is de Sociale Dienst?’. Daarin lieten we zien hoe de inlichtingenplicht tipgever Arend zo frustreerde dat hij een einde aan zijn leven probeerde te maken. Ook bleek uit ons onderzoek dat de meerderheid van de medewerkers van sociale diensten waarschuwde dat de nieuwe regels mensen tot wanhoop zouden drijven.

lees ook: Uitzending: Hoe sociaal is de Sociale Dienst? maandag 19 januari Na de uitzending krijgen we veel reacties van kijkers, maar ook van de lokale politiek in Drechtsteden. RTV Rijnmond vroeg de fractievoorzitters van GroenLinks, PvdA en SP onze reportage te bekijken. Volgens Cor van Verk, fractievoorzitter van de PvdA in Dordrecht, staat het verhaal van Arend niet op zich. Tegen RTV Rijnmond zei hij:

"De Sociale Dienst gedraagt zich als een a-sociale dienst"

De oppositie kreeg ook tientallen klachten binnen via het zogenoemde meldpunt-SDD.nl.

Stroom aan reacties

Het verhaal van Arend maakt ook reacties los elders in het land. We ontvangen veel mails van mensen die zich ook benadeeld of soms zelfs wanhopig voelen door de strengere bijstandsregels. Een tip springt in het oog: die gaat over de gemeente Enschede. Enschede mag aanvragers van de bijstand eerst 4 weken naar werk laten zoeken. Dit heeft als gevolg dat de uitkeringsaanvraag veel later in behandeling wordt genomen. Mensen moeten daardoor veel langer op hun geld wachten en kunnen bijvoorbeeld hun huur niet meer betalen. Wij gaan uitzoeken hoe dit zit.

Heb je een tip over dit onderwerp of zelf ervaring? Jouw verhaal is welkom: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek