Sociale Dienst-dossier De Monitor genomineerd voor belangrijke journalistieke prijs

zaterdag 05 september 2015 Leestijd: 1 min.

Loep-650x400 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zaterdag 05 september 2015 Leestijd: 1 min.

Het Sociale Dienst-dossier van De Monitor is genomineerd voor De Loep, de onderzoeksjournalistieke prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). De Loep is een ‘eerbetoon aan het beste werk van de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.’ In de categorie audiovisueel zijn behalve De Monitor reportages van Zembla en Radar genomineerd.

Het begon met 1 tip

Ons onderzoek naar de sociale dienst begint in september 2014 met een e-mail van Arend, een man van halverwege dertig, die compleet vastloopt in zijn uitkeringsaanvraag:

‘De concrete aanleiding van mijn zelfmoordpoging is helder: een zoveelste brief van de sociale dienst Drechtsteden met nog eens aanvullende eisen. Terwijl ik op de IC lig, ontvangt mijn vader de definitieve afwijzing van mijn bijstandsaanvraag.’

Arend wil de schuld van zijn zelfmoordpoging niet bij de sociale dienst leggen. Maar die heeft hem wel ‘het laatste zetje’ gegeven. Arend moet in totaal 146 documenten inloeveren om te bewijzen dat hij geen andere vorm van inkomsten heeft.

Stortvloed aan reacties

De uitzending over Arend afgelopen januari doet veel stof opwaaien en levert een stortvloed aan reacties op van uitkeringsgerechtigden, en daarmee een bron voor meerdere vervolgverhalen. Zo stond 1 tip aan de basis van dit dossier met meerdere vervolgverhalen.

We gaan door

En we gaan verder met dit dossier. In onze eerstvolgende reportage volgen we de 60-jarige Pieter Wondergem, die papier moet prikken om zijn uitkering te behouden.

Bekijk de eerdere reportages in het genomineerde dossier over de Sociale Dienst:

8 februari 2015: De sociale dienst in Enschede worstelt met een relatief groot aantal uitkeringsgerechtigden en probeert via trucs het aantal uitkeringen omlaag te brengen.

1 maart 2015: Een oma moet haar uitkering terugbetalen omdat ze op de kleinkinderen heeft gepast.

12 april 2015: Hoe handel via Marktplaats je zomaar je uitkering kan kosten.

19 april 2015: Over extreme opsporingsmethoden van sociale diensten.

17 mei 2015: Wethouders vinden Haags beleid te streng en weigeren het uit te voeren.

Meer info

Meer informatie en een overzicht van alle genomineerden voor De Loep 2015 via de website van de VVOJ.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek