'Social return' werkt niet

vrijdag 12 september 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 12 september 2014 Leestijd: 1 min.

Opiniestuk in het Eindhovens Dagblad

Hans de Boer en Michaël van Straalen zijn voorzitter van respectievelijk ondernemersvereniging VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij schrijven over het aan 't werk helpen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Schermafbeelding 2014-09-12 om 10.09.11.png

Je kunt als kleine ondernemer aan alle eisen voldoen die een gemeente in een aanbesteding stelt aan je product of dienst.

Behalve één: je kunt onmogelijk 10 procent van de aanneemsom besteden aan het aan 't werk helpen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt de mensen met de goede diploma's of vaardigheden niet vinden. En als ze er wel zijn, wil je geen vakkundige medewerkers die al jaren bij je werken op straat zetten. Voor extra personeel heb je eenvoudig het geld niet. Dag opdracht!

Dit is een structureel en groeiend probleem. Steeds meer overheden leggen ondernemers een dergelijke social return verplichting op via aanbestedingen. Veelal goed bedoeld om de kansen van deze groep op een baan te vergroten. Maar gemeenten hebben ook een financieel belang: ze mogen het geld dat ze zo besparen op uitkeringen vrij besteden aan verkeersdrempels, rotondes of nieuwe straatverlichting.

Vaak wordt zo'n social return eis vrijwel automatisch opgelegd, zonder na te denken of de opdracht zich wel leent voor het aan de slag helpen van deze mensen. Lukt het wel, dan ... lees hier verder.

(Bron: Eindhovens Dagblad)

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek