"Social return staat in kinderschoenen"

dinsdag 07 oktober 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 07 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Column van Maurice Essers verschenen op gemeente.nu Social Return Het behoud van werkgelegenheid is geen doel van social return. Toch is het een goede zaak, hoewel er nog veel te verbeteren valt. "Soms is het beleid zelfs een belemmering voor de koplopers in sociaal ondernemen."

Uit een TNO-rapport dat in mei van dit jaar gepubliceerd werd, blijkt dat de Aanbestedingswet 2012 en de Participatiewet, die op 1 januari 2015 in werking zal treden, ertoe geleid hebben dat de verplichte inzet van werklozen en arbeidsgehandicapten in Nederland een hoge vlucht heeft genomen. In de periode van 2010 tot 2014 heeft de meerderheid van de Nederlandse gemeenten gekozen voor een dergelijk beleid van social return.

Eerder verschenen:

Social return schaadt onderkant samenleving. Het principe houdt meestal in dat bij de uitvoering van een overheidsopdracht 3 procent of 5 procent van de opdrachtwaarde moet worden besteed aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar er zijn ook varianten. Soms biedt een gemeente de mogelijkheid om de verplichte inzet van werklozen en arbeidsgehandicapten af te kopen, bijvoorbeeld door opdrachten te geven aan de sociale werkplaatsen van de gemeente. Daarbij gaat het om allerlei soorten van opdrachten, variërend van opdrachten voor taxivervoer tot opdrachten voor de uitvoering van werken.

Werkgelegenheid

Dat een beleid van social return ten koste kan gaan van het bestaande personeel (zie dit bericht) is niet verrassend. Het behoud van de bestaande werkgelegenheid is immers bij lagere overheden niet noodzakelijk onderdeel of doel van social return (bij het Rijk is het doel uitdrukkelijk wel het creëren van extra plaatsen boven de bestaande formatie). Niettemin valt een overheidsbeleid van social return toe te juichen omdat het ertoe kan leiden dat meer mensen kunnen meedoen aan de arbeidsmarkt (en daarmee aan de maatschappij). Ook valt toe te juichen dat ondernemers die effectief werklozen en arbeidsgehandicapten weten in te zetten (en die een dergelijke inzet onderdeel maken van hun bedrijfsmissie) door de overheid daarvoor beloond worden. Lees verder ...

Bron: Gemeente.nu Maurice Essers

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek