'Social return' kan wel goed werken

dinsdag 16 september 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 16 september 2014 Leestijd: 1 min.

Staf Depla is wethouder Economie, Werk en inkomen en Beroepsonderwijs in Eindhoven en schrijver van dit stuk.Staf Depla

In Eindhoven willen we dat iedereen een kans krijgt om te werken. Het hebben van werk maakt mensen economisch zelfstandig. Maar werk is meer. Mensen die een baan hebben, voelen zich vaak gelukkiger en zijn meer betrokken.

Te veel mensen krijgen die kans niet. Iedereen kent wel iemand in zijn familie of omgeving die ongewild langs de kant staat. Jongeren die van het praktijkonderwijs komen, vinden moeilijk een baan. Hetzelfde geldt voor mensen met een arbeidsbeperking of een Wajong- uitkering. En denk eens al die 55-plussers die zich suf solliciteren. Al deze mensen hebben recht op een kans.

Opleiding en werk

Daarom vragen we ondernemers die opdrachten voor de gemeente doen daar een steentje aan bij te dragen. We noemen dat social return. Bij de aanbesteding van onze opdrachten krijgen ondernemers meer kans op de opdracht als ze mensen zonder werk inzetten. Zo hebben we bij de aanbesteding van de schoonmaak van onze gebouwen een bedrijf uitgekozen dat mensen zonder baan ook een kans geeft. Deze mensen krijgen opleiding en werk. Soms beginnen ze met een paar dagen werken per week. Als dat goed gaat, stromen ze door naar een reguliere baan in het schoonmaakwerk.

Terechte kritiek

Soms passen gemeenten sociale return ondoordacht toe. Er zijn bedrijven die alleen mensen met een uitkering aannemen om een aanbesteding te winnen. Als de klus klaar is, staan de medewerkers weer op straat. En juist bedrijven die kansen bieden aan mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt, worden zo benadeeld. De voorzitters van MKB-Nederland (Michaël van Stralen) en VNO-NCW (Hans de Boer) hebben daar terecht kritiek op en willen dit daarom afschaffen (ED opinie 12 september). Maar hun oplossing is dom. Zo laten ze mensen met een arbeidsbeperking of uitkering in de kou staan.

Duurzaam sociaal ondernemen

Hoe dan wel? De gemeente Eindhoven heeft geluisterd naar de signalen van ondernemers en steekt hier een stokje voor. Een betere oplossing is ...

Lees hier verder (u wordt doorgelinkt naar het Eindhovens Dagblad).

(Bron: Eindhovens Dagblad)

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek