Sluiting dossier

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

Graphic U-OV in Utrecht heenweg /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 01 april 2015 Leestijd: 1 min.

We stoppen met ons dossier OV-chip omdat het niet genoeg verhalen oplevert. Het lag zeker niet aan het aantal reacties. Tientallen mensen lieten van zich horen, vaak met een uitdraai van hun reisgegevens. We hebben zo goed als mogelijk gecontroleerd of er echt iets niet klopte, maar dat levert te weinig op.

Het komt inderdaad voor dat er prijsverschillen zijn tussen heen- en terugreis. Die zijn echter vaak minimaal (een paar cent) en hebben te maken met bijvoorbeeld een extra bocht op de route terug. Want de prijs gaat per afgelegde meter. Grotere verschillen in prijs zijn ook vaak verklaarbaar: als je snel terug reist (binnen half uur) betaal je niet nog een keer je opstaptarief en is de reis goedkoper. We hadden een reactie van iemand die van A, via B naar C reed, dus met een overstap. Route A-B is dan natuurlijk duurder dan de B-A van de terugreis, want voor de eerste betaal je een instaptarief, terwijl je op de terugroute het goedkope overstap tarief betaalt.

Andere verklaringen voor prijsverschillen: -andere vervoerder voor dezelfde route -kortingskaart waardoor je soms goedkoper reist -omleidingen -nieuwe tarieven

Hadden we wel aan dit onderzoek moeten beginnen? Het begon als een experiment: we hadden een idee, en zetten dat meteen online om van jullie kennis gebruik te maken. Dat gaan we vaker doen. We hebben intern wel een discussie gehad of we ons eigen voorbeeld van het Amsterdamse GVB niet hadden moeten checken: voor dezelfde rit een prijs van €1,65, 80 en 78 cent. Jullie wisten daar namelijk wel raad mee en kwamen met voor de hand liggende verklaringen: het verschil van 0,78 en 0,80 euro komt door een nieuw tarief. De €1,65 komt waarschijnlijk omdat er hier niet binnen een bepaalde tijd is overgestapt vanuit ander ov.

Is er dan niets aan de hand? We hebben nog wel wat interessante informatie binnen gekregen, maar kiezen nu voor andere onderwerpen. Komt alsnog schot in het ov-chip-dossier, dan horen jullie er meer over.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie OV-chipkaart
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Reizen met het Openbaar Vervoer en betalen met de OV-chipkaart. Reuzehandig! Maar toch klopt er iets niet. Voor exact hetzelfde ritje met dezelfde vervoerder betaal je steeds andere bedragen. Hoe k...
Alles over dit onderzoek