Onderwijs / Onderwijs

Slob roept scholen op: meld je als passend onderwijs niet lukt

dinsdag 14 november Leestijd: 1 min.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media / Arie Slob

Sietze van Loosdregt

Redacteur

dinsdag 14 november Leestijd: 1 min.

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob wil dat scholen die leerlingen illegaal op particulier onderwijs plaatsen dat melden en niet ‘onder de radar’ blijven. Dat zei hij vandaag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker over onze uitzending van afgelopen zondag over passend onderwijs.

Uit onze uitzending bleek dat scholen particulier onderwijs financieren voor leerlingen die zij zelf geen passende plek kunnen bieden. Een samenwerkingsverband (dat het geld voor passend onderwijs moet verdelen) dat de particuliere schoolgang van de 14-jarige Maris op deze manier financiert wilde wel reageren, maar alleen anoniem. ‘Dit gebeurt alleen als alle andere mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben zijn onderzocht en niet passend blijken te zijn.’

‘Leg het op tafel, maak het bespreekbaar.’Minister Arie Slob

De minister roept samenwerkingsverbanden nu op om dergelijke constructies te melden, ook al overtreedt zo’n samenwerkingsverband de wet. ‘Op het moment dat je een probleem op tafel legt word je daar echt niet meteen op afgerekend’.

‘Daar wordt je echt niet meteen op afgerekend.’Minister Arie Slob

Slob: ‘Leg het op tafel, maak het bespreekbaar. (…) Dan kunnen we met elkaar kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat jullie wel datgene kunnen doen waar je ook gewoon wettelijk toe verplicht bent (…) om te zorgen voor een dekkend aanbod voor alle leerlingen, zodat er geen enkele leerling ook echt buiten de boot valt.’

 

Eerder lieten zowel de Onderwijsinspectie als het ministerie ons weten in te grijpen zodra zij weet zouden hebben van een dergelijke situatie.

Zie hier de reactie van Minister voor Onderwijs Arie Slob tijdens het vragenuurtje:

En kijk hier de uitzending over passend onderwijs terug.

Herken je de situatie waar minister Slob het over heeft? Tip ons via het tipformulier.

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Redacteur

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Machteloze ouders, overwerkte leraren en bezorgde orthopedagogen. We krijgen tips uit alle hoeken sinds we ons dossier Onderwijs weer hebben geopend en onderzoeken of het passend onderwijs wel goed uitpakt voor die leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. 

Alles over dit onderzoek