Slapende dienstverbanden: Hoge Raad moet patstelling doorbreken

dinsdag 23 april 2019 Leestijd: 2 min.

De Hoge Raad in Den Haag / ANP

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 april 2019 Leestijd: 2 min.

Een zieke werknemer vraagt zijn baas om hem te ontslaan en de wettelijke ontslagvergoeding te betalen. Mag je als werkgever zo’n voorstel weigeren, als je die ontslagvergoeding via het UWV terug kunt krijgen?

Die vraag legt de rechtbank Roermond voor aan de Hoge Raad, in een zaak die door werkgevers en zieke werknemers met spanning wordt gevolgd.

Een principiële uitspraak van de Hoge Raad zou een doorbraak kunnen betekenen voor de duizenden mensen die vastzitten in een ‘slapend dienstverband’. Ze zitten ziek thuis, ontvangen geen salaris meer, maar worden niet ontslagen door hun werkgever. Het is een bekende sluiproute om de wettelijk verplichte ontslagvergoeding - ook wel transitievergoeding genoemd - niet te hoeven betalen.

lees ook: Ziek thuis, geen salaris meer, maar nog wel in dienst dinsdag 12 februari

Monteur

De rechtbank in Limburg boog zich over de zaak van een monteur die 33 jaar voor een grote kalksteenfabriek werkte, maar in 2016 thuis kwam te zitten wegens ernstige rugproblemen. Vorig jaar is de man grotendeels afgekeurd en teruggevallen op een WIA-uitkering. Salaris hoeft het bedrijf hem - na 2 jaar ziek thuis zitten - niet meer te betalen. Toch wordt hij niet ontslagen.

Tegenover de kantonrechter voerde de kalksteenfabriek aan dat 15 werknemers in een dergelijk ‘slapend’ dienstverband verkeren. Zou het bedrijf gedwongen worden al deze mensen te ontslaan en een transitievergoeding te betalen, dan kost dat de fabriek 626.000 euro. Een behoorlijke aanslag op de bedrijfskas.

Compensatie

Werkgevers kunnen echter vanaf 2020 via het UWV gecompenseerd worden. De regeling geldt met terugwerkende kracht voor alle ontslagvergoedingen die vanaf 2015 aan zieke werknemers zijn uitbetaald. Dus wat weerhoudt een werkgever er dan van om een zieke werknemer te ontslaan en een transitievergoeding uit te betalen, zeker als de werknemer ernstige schulden heeft, zoals de Limburgse monteur?

Zijn werkgever zegt geen vertrouwen te hebben in de compensatieregeling. ‘Het gaat om dermate grote aantallen en bedragen, ook in Limburg alleen al, dat daarmee vermoedelijk het ‘potje’ van het UWV snel leeg zal zijn (...) Mogelijk wordt de hele regeling weer afgeschaft, omdat deze te duur blijkt te zijn’, aldus de advocaat van de kalksteenfabriek. De achterliggende gedachte van een transitievergoeding is bovendien om de overstap naar een andere baan zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvan is bij arbeidsongeschikt geraakte werknemers geen sprake, aldus het bedrijf.

Wettelijk gezien hebben ook werknemers die wegens arbeidsongeschiktheid worden ontslagen recht op een transitievergoeding. Daar staat tegenover dat rechters in eerdere zaken oordeelden dat het slapend houden van een dienstverband niet in strijd is met goed werkgeverschap. Er is geen wettelijke plicht om een werknemer na twee jaar te ontslaan.

Hoge Raad

Ten tijde van die rechtszaken was er alleen nog geen compensatieregeling. De advocaten van de monteur verzochten de kantonrechter daarom duidelijkheid te vragen aan de Hoge Raad, om de patstelling te doorbreken.

Ben je als goed werkgever verplicht om akkoord te gaan, wanneer een werknemer na 2 jaar ziekte zelf voorstelt om in onderling overleg uit elkaar te gaan? En heeft de werknemer dan automatisch recht op een transitievergoeding, gelijk aan het bedrag dat zijn werkgever via het UWV terug kan krijgen? De zaak wordt aangehouden tot het hoogste rechtscollege die vragen heeft beantwoord.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Zit je vast in een slapend dienstverband?

Of ben je een werkgever die worstelt met het ontslaan van zieke werknemers? We komen graag met je in contact.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek