Slachtoffer seksuele intimidatie bij de overheid: ‘Het werd mij afgeraden om een klacht in te dienen’

zondag 21 januari 2018 Leestijd: 1 min.

Seksuele intimidatie op de werkvloer / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

zondag 21 januari 2018 Leestijd: 1 min.

De afgelopen weken hebben we een aantal heftige gesprekken moeten voeren. Vrouwen én mannen die werkzaam zijn (of waren) voor de overheid benaderden ons met verhalen over hoe ze maandenlang gepest of seksueel geïntimideerd werden op de werkvloer.

Wat er precies gebeurd is kunnen we je nog niet vertellen - de betrokkenen hebben aangegeven graag anoniem te willen blijven - maar wat opvalt in deze gesprekken is hoe onveilig ze zich voelden om het gedrag van hun collega aan te kaarten. De meesten waren bang dat het hun carrière zou schaden. Bij sommigen werd het ook afgeraden om een klacht in te dienen. Ook spraken we mensen die wel een klacht durfde in te dienen. Een daarvan werd meteen op non-actief gesteld. Een ander kwam ziek thuis te zitten. 

Wij vragen ons af: zijn dit incidenten of is er binnen bepaalde overheidsinstellingen inderdaad sprake van een zwijgcultuur? En als men wel een klacht durft in te dienen, hoe gaat de overheid daar dan vervolgens mee om? Om dit uit te zoeken zijn wij benieuwd naar jullie ervaringen. Niet om meteen met naam en toe naam te publiceren, maar om duidelijk te krijgen hoe de overheid optreedt in situaties waarin er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. 

Lees meer over

Werk en inkomen Ongewenst gedrag op de werkvloer
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Verkenning

Op dit moment ben ik al jullie tips aan het verzamelen. Weet jij meer over dit onderwerp of heb je een tip voor mij? Ik hoor het graag!

Deel jouw ervaring 15 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 maart 21:30u, NPO2

109 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ongewenst gedrag op de werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Werk jij voor de overheid en ben jij ook gepest of seksueel geïntimideerd geweest? We horen heel graag je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek