‘Serieuze inspraak bestond nog nooit’

dinsdag 18 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Windmolen_De_Goliath_in_de_Eemshaven /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 18 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze oproep over inspraak van burgers bij bouwprojecten van de overheid kwamen meerdere tips binnen. Volgens fervent voorstander van windenergie Henk Daalder is het probleem vooral dat omwonenden vaak helemaal geen baat hebben bij een bouwput in hun achtertuin:

Maak nu eens een eerlijke vergelijking tussen projecten waar mensen zelf wat aan hebben, en waar ze alleen maar mogen toekijken hoe anderen verdienen.

Dat is waar het vaak steekt volgens hem: Overheden sluiten bewoners vaak buiten terwijl die juist actief betrokken moeten worden, bijvoorbeeld door een aandeel in een windmolenpark te kunnen kopen en daarmee delen in de opbrengst. Dan neemt hun weerstand meteen af.

En wat is er aan de hand in Zevenaar? Daar verzetten bewoners zich tegen de doortrekking van de A15 tussen Duiven en Zevenaar. Argus A-15 stuurt ons een tweet:

@De_Monitor voorbeelden te over hier langs het toekomstig tracé van de doorgetrokken #A15...

Volgens de bewoners, verenigd in de stichting Argus-A15 is die weg helemaal niet nodig, maar volstaat de verbreding van bestaande wegen.

En al wordt er wel naar burgers geluisterd, dan nog kan het misgaan volgens een inwoner van Amersfoort. Hij tipt ons over de Kersenbaan, een nieuwe weg in Amersfoort dwars door een woonwijk:

@De_Monitor Weg is al geopend voordat toegezegde geluidsisolatie is aangebracht. Hoge muur voor bejaardenwoningen. Veel bomen gekapt....

Protest

Hoewel burgerinspraak bij grote bouwprojecten wettelijk geregeld is, voelen veel mensen zich niet gehoord. Maar er was een tijd dat burgerinspraak veel minder vanzelfsprekend was herinnert Ton Damen ons. En toch lukte het burgers ook toen om grote projecten tegen te houden.

@De_Monitor Serieuze inspraak bestond nog nooit! Zie voorbeeld oude strijd in Noordenbergkwartier Deventer.

De wijk het Noordenbergbergkwartier in Deventer dreigde in de Jaren 70 gesloopt te worden, om plaats te maken voor kantoren en parkeergarages. Maar de gemeente zag uiteindelijk af van de plannen door de felle aanhoudende protesten van buurtbewoners. Hun huizen werden opgeknapt in plaats van gesloopt.

Een veelbelovend begin, maar we zijn op zoek naar meer tips. Krijgt u een windmolen voor de deur? Of een snelweg door de achtertuin? En wordt er naar u geluisterd? Laat het ons weten!

U kunt ook rechtstreeks mailen naar Bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl of Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek