Senioren: genoeg geld op de bank, maar passende huurwoningen niet te vinden

zaterdag 12 november 2016 Leestijd: 3 min.

Seniorenwoning foto: ANP /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 november 2016 Leestijd: 3 min.

Zijn er voldoende passende seniorenwoningen beschikbaar? ‘Nee,’ vindt René Isselman, lid van de fractie van de PvdA Doetinchem. Hij reageert direct op onze oproep over beschikbare seniorenwoning voor ons dossier Huurdersproblemen. Isselman heeft stevige kritiek op de nieuwe regels van het Passend Toewijzen die begin van dit jaar werden ingevoerd. Volgens hem worden met name ouderen die een klein pensioen hebben maar wel eigen vermogen, benadeeld bij het vinden van een geschikte seniorenwoning.

Veel ouderen met een koopwoning verkopen hun woning om te verhuizen naar een gelijkvloerse huurwoning. Zij willen graag kleiner wonen en wat spaargeld achter de hand hebben voor de toekomst, voor het geval zij meer zorg nodig hebben. Door de verkoop van hun huis hebben zij voldoende geld op de bank om een woning te huren in het duurdere segment van de sociale huurwoningen. Maar de nieuwe regels voor Passend Toewijzen maken het voor veel van hen onmogelijk om op deze woningen te reageren. Bij de toewijzing van woningen wordt namelijk alleen uitgegaan van hun inkomen en niet van hun vermogen.

lees ook: Ouderen: 'Langer thuiswonen wordt ons onmogelijk gemaakt’ vrijdag 21 oktober

Een sprekend voorbeeld van zo’n situatie is een echtpaar van in de 70 dat net als Isselman in Wehl woont, een dorp in de Achterhoek met nog geen 7000 inwoners. Zij hebben hun woning inmiddels verkocht en wonen nu tijdelijk in bij familie, omdat zij niet in aanmerking komen voor de woningen waar zij op willen reageren. Door de verkoop van hun huis zijn zij in staat de door hun gewenste duurdere huurwoningen te betalen, maar volgens de nieuwe toewijzingsregels is hun inkomen daarvoor te laag.

‘Elke keer is het een deceptie als zij zien dat zij zich niet mogen inschrijven.’

Vermogen telt niet mee

Meneer heeft vroeger in de bouw gewerkt en heeft een klein pensioen. En daar wringt het. De nieuwe Woningwet gaat uit van het principe dat mensen met een laag inkomen die huurtoeslag krijgen in een zo goedkoop mogelijke woning moeten wonen. De overheid wil bezuinigen op huurtoeslagen en voorkomen dat mensen met een laag inkomen met een grote huurtoeslag in de duurdere huurwoningen wonen. Daarom zijn de sociale huurwoningen sinds dit jaar in 2 segmenten verdeeld: woningen tot 586 euro voor de laagste inkomens en woningen tussen de 586 euro en 725 euro voor de hogere inkomens. Voor het echtpaar uit ons voorbeeld geldt de regel: 2-persoonshuishoudens boven de AOW-leeftijd met een inkomen onder de 30.050 euro, mogen alleen reageren op het segment woningen van onder de 586 euro.

Traplopen gaat niet

Mevrouw heeft een nieuwe heup gekregen en door een virusontsteking zijn de klachten verergerd en is traplopen heel moeilijk geworden. Het paar woonde in een hoekwoning met trap naar boven en wil gelijkvloers en kleiner gaan wonen. Met het geld van de verkoop hebben zij voldoende buffer om een woning in het dorp te huren op de begane grond. En zoals zij graag willen, met een tuin. Het type woningen dat echter alleen in het duurste segment van de sociale verhuur te vinden is. Het echtpaar wil graag in het dorp wonen om in de buurt te blijven van hun kinderen, ook voor het geval dat zij later meer zorg nodig hebben.

Zodra er een woning vrij komt waar zij op willen reageren, mag dat niet vanwege de inkomenseisen. Terwijl zij de huur met gemak kunnen betalen door de opbrengst van hun koophuis. ‘Een kromme situatie’, volgens Isselman.

‘Inmiddels hadden ze willen reageren op in totaal 3 gelijkvloerse woningen, maar omdat deze boven de € 586 en beneden de € 725 uitkomen mochten ze dit niet.’

Volgens Isselman zijn gelijkvloerse woningen onder de 586 euro in Wehl vaak kleine en gedateerde woningen. Een frusterende situatie vindt hij.

‘Deze mensen hoeven helemaal geen huurtoeslag. Zij zeggen: wij willen een woning en wij willen best ervoor tekenen dat wij geen huurtoeslag hoeven.’

In de vrije sector zijn in Wehl vrijwel geen gelijkvloerse woningen te vinden, dus dat is geen alternatief. En nieuwe woningen worden er niet gebouwd, omdat de Achterhoek een krimpregio is.

Acute gevallen

Woningcorporaties mogen in 5 % van de gevallen afwijken en in acute situaties huurwoningen toewijzen aan mensen die buiten de boot vallen door de nieuwe richtlijnen. 'Maar dat is te weinig', volgens Isselman,‘zeker in een vergrijsde regio zoals hier waar veel senioren een huurwoning zoeken.’

Naar aanleiding van de situatie van dit een echtpaar benaderde Isselman ook Albert de Vries, Tweede Kamerlid van de PvdA, die zich met woon- en bouwbeleid bezig houdt. De Vries heeft inmiddels een motie ingediend om dit probleem, waar een grote groep ouderen mee te maken heeft, aan de kaak te stellen.

Herken je de ervaringen van het echtpaar uit Wehl? Kan je door de nieuwe toewijzingsregels ook geen seniorenwoning vinden? Of zijn er in jouw gemeente nauwelijks ouderenwoningen beschikbaar? Mail tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl. Of tip ons met het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1404 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek