Scootmobiel moet de deur uit omdat het te duur wordt

dinsdag 21 april 2015 Leestijd: 1 min.

Companion_3 /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

dinsdag 21 april 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze uitzending krijgen we tal van reacties van mensen die hun Wmo voorziening opgeven omdat het te duur wordt.

“Ik lijd aan een spierziekte en ben chronisch ziek. Mij is een scootmobiel verstrekt waarvoor ik een eigen bijdrage moet betalen van 87,40 euro per 4 weken. Ik heb mijn scootmobiel ingeleverd. Ik ben niet van plan te betalen voor een voorziening welke al 10 jaar oud is en mijn inziens allang is afgeschreven.”

Iemand anders schrijft ons:

“Ik moest mijn scootmobiel weg doen omdat ik de verhoogde bijdrage niet meer kan betalen en dat wordt bepaald door de gemeente met name de Wmo.”

En weer iemand anders laat ons weten:

“Mijn vrouw moet in opdracht van de gemeente per vier weken 27,60 euro betalen voor een tweedehands scoot mobile . En sinds 1 januari 2015 moet zij 10 euro extra betalen. Vroeger mocht je dit van de belasting aftrekken, dat mag ook niet meer. Dit betekent dat de chronisch zieken en gehandicapten de crisis moeten betalen.”

Een ouder echtpaar kan een traplift niet zomaar de deur uitdoen. Zij worden nu geconfronteerd met hoge vaste kosten. Het stel schrijft:

“Ik kreeg een brief dat er een eigen bijdrage betaald moet worden dat wettelijk bepaald wordt. Ik moet nu elke vier weken 108,76 euro betalen voor het onderhoud van de traplift. Zeer onredelijk. Mijn man en ik zijn over de 70, wij hebben moeite dit bedrag elke vier weken te betalen.”

####Creatieve oplossingen

Maar er komen ook creatieve oplossingen binnen die de vinger ook op de zere plek leggen.

“Voor de gebruikers van een gehandicapten mobiel lijkt het me niet moeilijk een eigen bedrijfje op te zetten en centraal de auto’s in te kopen buiten de dealer om. You can cut out the middle man”

Of hulpbehoevende het animo hebben een eigen bedrijfje te starten met de verhuur van Wmo voorzieningen valt te betwijfelen, maar het is wel de spijker op de kop. Want wat verdienen tussenpersonen, zorginstellingen of fabrikanten - die de voorziening leveren - aan hulpbehoevenden en gehandicapten?

###Heeft u informatie? Tip ons!

Lees meer over

Gezondheid en zorg De Nieuwe Zorgwet
Verkenning Research Opnames Uitzending

59 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Traplift nodig? Of een verhoogd toilet? Dan moet u volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sinds januari bij de gemeente aankloppen. We duiken in de wereld van de nieuwe zorgwet. Ziet u...
Alles over dit onderzoek