Schoonmoeder Lange Frans bestraft omdat ze op de kleinkinderen paste

zaterdag 28 februari 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-02-28 om 10.04.30 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zaterdag 28 februari 2015 Leestijd: 1 min.

‘Oma's en opa's met een uitkering opgepast!’ Zo begint Diane van Aalderen - de schoonmoeder van de Nederlandse rapper Lange Frans - haar e-mail aan onze redactie. We leren van haar dat een bijstandsgerechtigde opa of oma die op de kleinkinderen past, het risico loopt het recht op die uitkering te verspelen en een flinke boete te krijgen. We spreken Diane voor ons onderzoek naar de Sociale Dienst.

Van Aalderen paste jarenlang regelmatig op de kinderen van Lange Frans en haar dochter Danielle van Aalderen, die een paar deuren verder woonden. lees ook: 46.000 euro boete voor twee optredens tijdens Koninginnedag vrijdag 06 februari Maar dat kwam haar duur te staan: ze moet nu ruim 34.000 euro terugbetalen aan de sociale dienst in Amsterdam. Daarnaast kreeg ze ook nog een boete van hetzelfde bedrag. Net als tipgever Martin die 46.000 euro terug moest betalen en tipgever Arend die zo tot wanhoop werden gedreven dat door de sociale dienst dat hij een einde probeerde te maken aan zijn leven, ziet van Aalderen niet in wat ze fout heeft gedaan.

'Op geld waardeerbare arbeid'

De boete werd door de rechter grotendeels teruggedraaid, maar de terugvordering bleef staan. Oppassen, al is het op de kleinkinderen, is ‘op geld waardeerbare arbeid’ concludeert de rechter. Mevrouw Van Aalderen had er dus geld mee kunnen verdienen en daarom had ze het moeten melden aan de sociale dienst als de kleinkinderen over de vloer kwamen. Het feit dat ze vrijgesteld was van de sollicitatieplicht vanwege een nekhernia doet daar voor de rechter niets aan af.

Volgens PvdA-Kamerlid Kerstens is het de sociale dienst die moet bepalen hoe vaak mensen met een bijstandsuitkering op de kleinkinderen mogen passen. Daarom roept hij mensen op zich te melden bij de sociale dienst.

Kerstens:

‘Dat is gewoon ook een plicht die de bijstandswet kent – als je weet hebt van zaken waarvan je weet of het vermoeden hebt dat ze van invloed kunnen zijn op je uitkering dan ben je verplicht dat te melden. Doe je dat dan kan er een overleg plaatsvinden met de sociale dienst.’

De Dienst Werk en Inkomen Amsterdam en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wilden niet reageren. Binnenkort dient het hoger beroep in deze zaak.

Lees hier waarom Diana haar uitkering moet terugbetalen.​

Kijk zondag 1 maart om 22.35 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek