Achtergrond Cannabis

Schone wiet telen: deze onderzoeker bewijst dat het kan

dinsdag 15 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Teun vd Keuken en Eric Poot in een kas met gerbera's / Interview De Monitor

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

dinsdag 15 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

‘We hebben bewezen dat we zonder chemicaliën cannabis kunnen kweken. Geen pesticiden, geen fungiciden (middelen om schimmel te bestrijden, red.).’ Eric Poot doet onder strenge omstandigheden wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van cannabis voor medicinale doeleinden. Preciezer: hij kijkt of hij het hele jaar rond dezelfde medicinale cannabis kan telen in kassen – met zonlicht dus. Wat kunnen de telers van recreatieve cannabis leren van zijn onderzoek?

Recreatieve cannabis is weliswaar bestemd voor een andere doelgroep, het is hetzelfde plantje. Dus gaan we bij Poot langs, bij één van de onderzoeksinstituten van Wageningen University & Research. Poot mag voor de medicinale wiet geen chemicaliën gebruiken: ‘Als je daar medicijnen van wil maken, dan moet je dat helemaal niet willen: je moet er beter van worden. De teelt moet zo puur en zuiver mogelijk, zonder chemicaliën. Ik kan me heel goed voorstellen dat de resultaten van ons onderzoek, straks ook toegepast gaan worden bij het wiet-experiment.’

Poot zet wel een aantal kanttekeningen bij zijn succes om te telen zonder bestrijdindsmiddelen. Hij werkt immers op een onderzoeksafdeling van een paar honderd vierkante meter. ‘De telers die tijdens het wiet-experiment mogen gaan kweken voor de coffeeshops, zullen veel grotere oppervlaktes gebruiken.’

Schoon beginnen

In de kassen kan Poot heel hygiënisch werken. ‘Als de teelt klaar is, ruimen we alles op en beginnen we weer schoon. Alle gewasresten zijn dan uit de kas.’ Een onderzoekssituatie benadrukt hij. ‘In de praktijk bij het wiet-experiment zullen er toch verschillende teelten naast elkaar komen te staan. Dan is er dus nooit de gelegenheid om tussen twee teelten alles schoongemaakt te krijgen. Een gewas staat er dan langer en daardoor is de kans groter dat er op termijn wel een bacterie of schimmel in komt.’ Met andere woorden: in de gecontroleerde situatie waarin Poot werkt, is het goed mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen te telen. Bij een hele volle productie, wordt dat lastiger.

 Te grote planten

Cannabis kweken is wel een vak, ontdekte ook Eric Poot. ‘We dachten toen wij onze eerste proef deden: dat doen we wel even. We hebben in onze carrières honderden verschillende planten geteeld. Nou, dat ging dus niet goed. De planten werden veel te groot, waardoor er te weinig luchtbeweging was. Het klimaat was niet goed en toen kwamen er allemaal ziekten en plagen.’ Poot verwacht dat iemand die voor het eerst cannabis gaat kweken voor het wiet-experiment, tegen allerlei problemen gaat aanlopen. Maar door de tientallen jaren ervaring met glastuinbouw in Nederland denkt hij dat de telers toch snel resultaten zullen boeken. ‘Ik denk dat er glastuinders in zullen stappen, die toch binnen no time in staat zijn om goeie cannabis te kunnen telen.’

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek