Scholen sturen moeilijke leerlingen naar privéscholen

zaterdag 11 november 2017 Leestijd: 2 min.

Reguliere scholen wisten zich geen raad met de 14-jarige Maris. Op een particuliere school bloeide hij op. / KRO-NCRV

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 11 november 2017 Leestijd: 2 min.

Scholen betalen particuliere instellingen om zorgleerlingen op te vangen waar ze zelf geen raad mee weten. Ze overtreden daarmee de wet. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor. Ook de 14-jarige Maris, over wie we eerder schreven volgt particulier onderwijs (deels) betaald door de school.

Sinds in 2014 de Wet passend onderwijs werd ingevoerd zijn scholen verplicht om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op te vangen. Wanneer dit niet lukt sturen scholen en samenwerkingsverbanden (die het geld voor passend onderwijs in een regio verdelen) hen soms door naar particuliere scholen. Bovendien betalen ze (een deel van) de rekening.

 

Ministerie niet op de hoogte

Het ministerie van Onderwijs blijkt niet op de hoogte van het bestaan van deze constructies, zo liet het eerder weten aan De Monitor: ‘Voor zover bij ons bekend, gebeurt dit niet. Als dat wel zo zou zijn, treedt de inspectie op.’

Omdat de constructie bij wet verboden is, worden er mondelinge afspraken gemaakt en geen contracten opgesteld. Het is daarom moeilijk vast te stellen om hoeveel leerlingen het gaat.

Een van de samenwerkingsverbanden die het betreft wil wel reageren, maar alleen anoniem. ‘Dit gebeurt alleen als alle andere mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben zijn onderzocht en niet passend blijken te zijn. Daarnaast blijven we in het oog houden of en wanneer een leerling in staat is om terug te keren binnen het regulier onderwijs.’

Het samenwerkingsverband reageert daarmee op de casus van de 14-jarige Maris, voor wie het geen passende plek kon bieden op een reguliere school in de regio. Het samenwerkingsverband betaalt voor hem, samen met de betreffende gemeente, de particuliere school Maupertuus in Driebergen. Directeur Rob Broeren van Maupertuus zegt voor twee middelbare scholieren (deels) betaald te worden door een samenwerkingsverband.

Ook Koen Bakker, directeur Onderwijs van Winford, een van de grootste particuliere scholen van Nederland met vestigingen in 6 steden, bevestigt dat deze constructies voorkomen. Volgens hem zitten er op Winford meerdere middelbare scholieren waarbij het samenwerkingsverband (mee)betaalt.

Het ministerie laat in een reactie weten dat particulier onderwijs ‘in hele specifieke zaken een uitkomst (kan) bieden.’ Tegelijkertijd wil het ministerie voorkomen dat er een ‘parallel systeem’ ontstaat. ‘Daarom gaan we het in zeer specifieke gevallen mogelijk maken om tijdelijk particulier onderwijs te volgen, mits de scholen er samen voor zorgen dat er ook een definitieve oplossing komt in het bekostigde onderwijs.’

 

Zondag in De Monitor deel twee van het onderzoek naar passend onderwijs. 22:35 uur op NPO2.

Heb je een tip over dit onderwerp? Stuur een tip via het tipformulier.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2068 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek