Interview Heropening scholen

Scholen over heropening: “Geef ons rust en ruimte”

donderdag 23 april 2020 Leestijd: 2 min.

Op 11 mei is het zover en mogen basisschoolkinderen weer naar de les / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

donderdag 23 april 2020 Leestijd: 2 min.

Op basisschool Samenspel in de Amsterdamse Bijlmer is verheugd gereageerd op de heropening van de scholen na de meivakantie. “Iedereen staat te springen”, aldus directeur Marijke van Amersfoort. “Ik hoop dat we nu even met rust gelaten worden en niet gelijk van alles moeten, zodat we weer terug kunnen naar normaal.” In ons onderzoek naar de gevolgen van de corona-crisis op het onderwijs volgen we Samenspel en andere scholen op de voet.

Vanaf 11 mei kunnen de kinderen weer om en om naar school, zodat ieder kind ieder geval twee dagen per week les krijgt. De extra schooldag wordt waarschijnlijk gebruikt om kwetsbare kinderen extra te begeleiden. Van Amersfoort zou graag zien dat ze nu de ruimte krijgt om zelf te bepalen wat het beste is voor de kinderen: “Ik hoop dat we even de prestatiedrift kunnen loslaten en geen toetsbatterij moeten opstarten om achterstanden te meten. Geen ouder, kind of leerkracht zit nu op extra stress te wachten.

lees ook: Schooldirecteur: “Voor een deel van onze kinderen is thuisonderwijs gewoon geen optie” maandag 20 april

Middelbare scholen teleurgesteld

Een kleine kilometer verderop, bij middelbare school Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), is de sfeer duidelijk bedrukter. “Ik baal ontzettend”, vertelt directeur Maryse Knook. Met alle afdelingshoofden van de school komt ze de ochtend na de persconferentie van premier Rutte samen. “We hadden graag gehoopt dat we eerder open konden.”

Middelbare scholen gaan in tegenstelling tot het basisonderwijs voorlopig nog niet open. Ze bereiden zich voor op een heropening op 1 juni, maar tijdens de vergadering wordt duidelijk dat niet iedereen de informatie van de overheid hetzelfde interpreteert. Sommige afdelingsleiders zien het somber in, terwijl anderen het liefst na de meivakantie al wat meer kinderen naar school zien komen. 

Hoe moet het met de schoolexamens? 

In de vergadering wordt duidelijk dat ook de OSB graag ziet dat ze de ruimte krijgen om zelf prioriteiten te stellen. “Laten we er in ieder geval voor zorgen dat we ieder kind nog zien voor de zomervakantie”, is de meest gehoorde boodschap. 

Maar hoe het nu verder moet met schoolexamens, toetsen om achterstanden te meten en het voorbereiden van de klassen die volgend jaar examen moeten doen, blijft onduidelijk. Omdat de middelbare scholen waarschijnlijk pas na 1 juni weer open zijn, voorzien meerdere afdelingsleiders dat volgend jaar onmogelijk druk wordt. “We moeten echt terug naar de basis volgend jaar”, aldus het hoofd van de bovenbouw.

Onzekerheid over situatie kinderen thuis

Voor beide directeuren staat voorop dat ze kwetsbare leerlingen zo snel mogelijk weer in de school willen zien: “Je weet niet hoe veilig het is nu ze thuis zitten. Dat vind ik spannend. Je weet dat er kwetsbare kinderen zijn die je niet in beeld hebt, die niet weten hoe ze erover moeten praten. Hoeveel kinderen zitten nu thuis, waarvan we niet weten dat er sprake is van misbruik?”, aldus directeur Van Amersfoort van Samenspel. 

De komende weken verwacht ook OSB meer kinderen te kunnen zien om een balans op te maken hoe iedereen er voor staat. De docenten en afdelingsleiders missen het persoonlijke contact met leerlingen om te weten hoe iedereen ervoor staat: “Ze kunnen misschien wel al hun huiswerk op tijd inleveren en geen lessen missen, maar dat betekent niet dat je weet hoe het gaat. We willen daarom het liefst zo snel mogelijk meer leerlingen in kleine groepjes op school uitnodigen”, vertelt de zorgcoördinator van de OSB. 

Werk jij in het onderwijs, of zijn jouw kinderen thuis en maak je je zorgen over hoe het verder moet? Deel dan jouw verhaal. 

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2070 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek