‘Scholen mogen niet dreigen met maatregelen als drukke kinderen geen medicatie krijgen’

zondag 14 februari 2016 Leestijd: 1 min.

dijkstrasite /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

zondag 14 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) reageert geschrokken op ons onderzoek over het toegenomen gebruik van de ADHD medicatie en de druk van scholen die ouders voelen om hun kind medicatie te geven. Als een druk kind onhandelbaar wordt in de klas, worden ouders al snel gevraagd hun kind te laten testen op ADHD of wordt er zelfs druk uitgeoefend om medicatie te nemen. ‘ Daar zijn zij totaal niet toe bevoegd en dat mag niet’ aldus Dijkstra.

Maar in de praktijk gebeurt dit wel. In ons onderzoek De ADHD-epidemie? Spraken we ouders die letterlijk te horen kregen: ‘Of medicatie, of uw kind moet naar een andere school.’ Docenten lieten op hun beurt weten dat zij zich onder druk voelen gezet omdat ze vanwege de hoge werkdruk minder tijd hebben voor drukke kinderen.

Ook psychiaters onder druk
Niet alleen ouders en docenten, ook jeugdpsychiaters voelen zich onder druk gezet. Ze kunnen soms niet anders dan een pil voorschrijven omdat andere behandelingen niet vergoed worden en ze de kinderen toch willen helpen. Dijkstra stelt dat psychiaters niet voor de maatschappelijke druk moeten zwichten en alleen naar het kind moeten kijken of de medicatie wel echt nodig is. Zij moeten volgens het Tweede Kamerlid júist op hun strepen blijven staan:

Dijkstra heeft laten weten de oneigenlijke druk rondom de medicatie aan te kaarten bij staatssecretaris Volksgezondheid Martin van Rijn.

Zondag 14 februari om 22.35 uur op NPO2 zie je de gehele uitzending over ‘De ADHD-epidemie?’ Heb je tips voor ons? Meld het dan via tip insturen.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs De ADHD-epidemie?
Verkenning Research Opnames Uitzending

455 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachts...
Alles over dit onderzoek