'Scholen laten leerlingen zitten voor beter eindexamenresultaat'

woensdag 10 februari 2016 Leestijd: 1 min.

examen /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 10 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Na de tip van het LAKS over ‘wurgcontracten’ in het middelbaar onderwijs stellen we de vraag of scholen nog andere trucs uit de kast halen om goede resultaten te kunnen presenteren. We stuiten op een tweede voorbeeld: Het aantal zittenblijvers in het voorlaatste jaar van de middelbare school is het grootste van alle jaren. Één van de redenen daarvoor is het slagingspercentage, aldus het Centraal Planbureau (CPB) in het onderzoek ‘Zittenblijven Kostbaar’, dat vorig jaar verscheen.

lees ook: Leerlingen met ‘wurgcontracten’ uitgesloten van eindexamen zaterdag 30 januari

Door zwakke leerlingen nog een jaar extra les te geven in het voorlaatste jaar wordt de kans groter dat ze daarna het eindexamen halen. Hoe meer leerlingen slagen voor het eindexamen, hoe beter de school te boek staat.

Contracten

Eerder meldden we al dat op sommige scholen voorwaarden worden gesteld aan leerlingen in het eindexamenjaar. Wie halverwege het jaar onvoldoende blijkt te scoren mag niet meedoen. Soms worden deze afspraken zelfs in contracten vastgelegd. Contracten waarvan de Onderwijsinspectie al meerdere malen heeft laten weten dat dit niet mag, maar het gebeurt nog steeds. Een andere truc om het slagingspercentage te vergroten is dus het laten zitten van leerlingen in het voorlaatste jaar.

Bijna de helft van de Nederlandse leerlingen in het middelbaar onderwijs doet langer over zijn onderwijscarrière. Dat kan doordat ze een overstap maken naar een hoger onderwijsniveau – van HAVO naar VWO bijvoorbeeld – maar het gros hiervan komt door zittenblijven. Uit het onderzoek van het CPB blijkt dat 18 procent van de leerlingen in Havo 4 blijft zitten en 7 procent in VWO 5, verreweg de grootste aantallen van de hele schoolcarrière.

Oproep

Ben jij ook blijven zitten in het voorlaatste jaar en vond je dat onnodig? Of werk je op een school en doet jouw school er juist alles aan om zittenblijven te voorkomen? Tip ons!

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Jeugd en onderwijs / Eindexamens

Ben jij onnodig blijven zitten in het voorlaatste jaar van de middelbare school?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek