Schippers: zorgregister Googelt nu ook buitenlandse artsen

vrijdag 17 april 2015 Leestijd: 1 min.

Schippers tijdens debat_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 17 april 2015 Leestijd: 1 min.

Het BIG-register Googelt inmiddels in vier talen om te achterhalen of buitenlandse zorgverleners die in Nederland aan de slag willen een beroepsverbod in een ander land hebben. Dat zei minister Schippers in het debat naar aanleiding van onze uitzendingen. In het BIG-register staan alle zorgverleners die officieel bevoegd zijn om bijvoorbeeld te werken als arts.

Aanleiding voor deze maatregel is onze onthulling dat tandarts Spyro Veizi ondanks een Brits beroepsverbod zich toch in Nederland kon registreren. De Britten hebben niet doorgegeven dat Veizi zijn vak niet meer mag uitoefenen waardoor hij hier onder de radar bleef. Een simpele Google-opdracht had dit alsnog aan het licht kunnen brengen. Zijn overzeese beroepsverbod is online makkelijk te vinden, maar een Google-actie bleef destijds uit.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot heeft op onze website vorig jaar al gepleit om zorgverleners op internet na te trekken. Volgens haar is dat nodig omdat niet alle landen informatie over beroepsbeperkingen delen met Nederland.

De minister erkende in het debat dat het BIG-register van sommige landen geen informatie krijgen en zei dat daarom inmiddels als extra controle in het Duits, Frans, Engels en Nederlands Gegoogeld wordt op het moment dat buitenlandse zorgverleners een aanvraag doen bij het BIG-register.

Zie hieronder de reactie van Schippers tijdens het debat:

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek