Schijnzelfstandigen gezocht: Werk jij net zoals Sytze ongewild als zzp’er?

donderdag 09 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Sytze werkt als bezorger bij Deliveroo / ANP

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

donderdag 09 augustus 2018 Leestijd: 2 min.

Sytze Ferwerda werkt naast zijn studie politicologie als maaltijdbezorger voor bestelservice Deliveroo. Als zijn tijdelijke contract afloopt, krijgt Sytze te horen dat hij alleen door kon gaan met zijn werk als hij zzp’er wordt. Sytze vindt dat hij recht heeft op een dienstverband, en stapt naar de rechter.

Het bezorgen van maaltijden via Deliveroo is voor veel fietsers een bijbaan. Volgens het bezorgplatform hebben de fietsers als zelfstandigen veel meer flexibiliteit. In plaats van ingeroosterd te worden op vaste werktijden, kunnen de fietsers bijvoorbeeld zelf bepalen waar en wanneer ze werken.

Nadelen

‘Ik kan me best voorstellen dat dit voor sommige mensen prettig is. Als ik een deadline heb, is het natuurlijk fijn dat ik zelf kan beslissen toch niet de avond daarvoor te gaan werken. Maar aan de andere kant is het de vraag of dit voordeel opweegt tegen de nadelen van het zelfstandig zijn.’ Sytze legt uit dat hij ook veel onzekerheid kent doordat hij niet meer in dienst is. ‘Ik ben niet meer automatisch verzekerd als ik bijvoorbeeld een ongeluk krijg, en ik heb ook geen zekerheid op een standaard inkomen. Ik heb ook gewoon mijn vaste lasten, en het komt wel eens voor dat er al te veel fietsers zijn op de tijden waarop ik wil werken. Dan heb ik gewoon geen inkomen.’

Rechtszaak

Omdat Deliveroo wel de voorwaarden waaronder Sytze werkt én zijn tarief bepaalt, vindt Sytze dat hij niet echt een zelfstandige is. Hij is van mening dat hij gewoon recht heeft op een dienstverband. Met de steun van de Partij van de Arbeid begint Sytze een rechtszaak tegen Deliveroo. Eind juli beslist de rechter dat Sytze onder de huidige wetgeving niet in zijn gelijk staat. Wel stelt de rechtbank dat als men vindt dat zelfstandigen meer bescherming verdienen, de politiek moet beslissen de wet aan te passen.

Platformen zoals Deliveroo, waarbij mensen als zzp’er werken maar wel aan de voorwaarden van het platform moeten voldoen, zijn een relatief nieuw fenomeen. ‘Misschien dat er een soort tussenvorm moet komen tussen zelfstandig en in dienst zijn, maar wat vast staat is dat je als werknemer bepaalde rechten hebt die gerespecteerd moeten worden. Nu komen die bedrijven daar onder uit door je te dwingen als zelfstandige te werken.’

Sytze werkt nog steeds voor Deliveroo. ‘Ik vind het een leuke bijbaan, maar ik vraag me wel af hoe lang ik nog wil blijven nu het er niet naar uitziet dat ik weer in dienst kan treden.’ Sytze gaat samen met zijn advocaat kijken of hij in hoger beroep gaat tegen Deliveroo.

Oproep

We zijn op zoek naar meer zogenoemde “schijnzelfstandigen”. Werk jij ook als zzp’er in opdracht van een bedrijf, maar heb je het gevoel dat je oneerlijk behandeld wordt? Tip ons! Wij willen je er graag over horen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Voel jij je oneerlijk behandeld als zzp'er?

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda begon een rechtszaak tegen Deliveroo omdat hij verplicht als zelfstandige moest werken. Hij vindt dat hij gewoon in dienst hoort te zijn van de bezorgservice. Herken jij je in het verhaal van Sytze of werk jij in een andere sector en voel je je ook oneerlijk behandeld als zzp'er? Tip Ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek