Scheve ogen door compensatieregelingen na komst windmolens: 'Het is oneerlijk'

zondag 08 november 2015 Leestijd: 2 min.

Greet Wilrycx /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zondag 08 november 2015 Leestijd: 2 min.

Voor ons dossier Inspraak gingen we langs bij Greet Wilrycx. Wilrycx, die in Hoeven woont, was aanvankelijk een voorstander van de bouw van het windmolenpark de Hoevensche Beemden. Ze was zelfs aanwezig op de feestelijke opening van het windmolenpark, georganiseerd door Eneco.

Toen de windmolens operatief werden en haar zoon ’s nachts wakker werd van het geluid, legde Wilrycx een klacht neer bij Eneco. Was er wat aan de overlast te doen, en hoe zat het eigenlijk met de compensatieregeling voor omwonenden? Er volgde een gesprek aan Greets keukentafel met twee medewerkers van Eneco. Volgens Wilrycx geven ze openheid van zaken over het feit dat de ene omwonende wel, en de andere niet is gecompenseerd voor de komst van de windmolens. De reden? Aldus Wilrycx: ‘Zoals ik het kan evalueren, is het puur op basis van de mensen die geprotesteerd hebben, die zijn gecompenseerd, en de mensen die niet geprotesteerd hebben zijn niet gecompenseerd.’

Straal van 500 meter

Eneco zelf zegt alle omwonenden binnen een straal van 500 meter gecompenseerd te hebben. Wilrycx woont wat verder van de molens vandaan. Probleem volgens Wilrycx is dat er wel degelijk mensen zijn buiten deze straal die geld hebben gekregen, omdat ze bezwaar hebben gemaakt tegen de komst van de molens.

Wilrycx vindt het een oneerlijke gang van zaken dat zij niet wordt gecompenseerd omdat ze niet heeft geprotesteerd, en mensen die even ver van de windmolens af wonen, wél geld kregen. Ze is gedraaid in haar mening over de windmolens en inmiddels geen voorstander meer. De komst van de windmolens heeft voor haar een nare bijsmaak gekregen. We leggen Wilrycx de vraag voor: Is ze niet gewoon jaloers? Greet antwoordt het volgende:

‘Wat is jaloersheid. Ik denk misschien is het een vorm van jaloezie, maar dan is ie veroorzaakt door onrechtvaardig handelen van een partij. Een gigantische mastodont die dus in 2014 ook 206 miljoen winst heeft gemaakt. Of dat jaloezie is, dat vind ik een groot woord. Maar het is in ieder geval onrechtvaardig.’

Het gaat Wilrycx niet alleen om haar eigen belang zegt zij, maar ook om dat van andere omwonenden die nog dichter bij de molens wonen en meer overlast ervaren. Zij hielden eveneens hun mond en werden niet gecompenseerd. Greet vertelt ons: ‘Het gaat niet alleen om mij maar een handjevol omwonenden, die dus niet negatief waren. Die zijn dus heel veel geld misgelopen. Ik woon echt op een eilandje tussen de bomen, dus voor mij valt het nog mee. Maar die mensen die dus op 550 meter wonen, die kijken dus op tegen een enorme windturbine aan. Dat is toch wel heel zuur, zonder compensatie.’

Overigens kreeg Wilrycx onlangs voor een bedrag van 5000 euro geluidswerende maatregelen betaald door Eneco. Maar voor Wilrycx is dat bij lange na niet genoeg. Andere omwonenden die wel bezwaar hebben gemaakt, ontvangen volgens Greet 200.000 euro in de loop van 20 jaar.

We vervolgen ons onderzoek naar compensatieregelingen van windmolenparken. Heeft u een tip voor ons? Neem dan contact op met de redactie! Mailen kan ook naar tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek