Saneringskosten asbest rijzen de pan uit: ‘Niet één maar twee ribben uit mijn lijf'

zaterdag 14 april 2018 Leestijd: 3 min.

Asbestverwijderaar aan het werk / ANP Foto

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

zaterdag 14 april 2018 Leestijd: 3 min.

Het slijtvaste, brandwerende en isolerende wondermiddel asbest kende haar hoogtijdagen in de jaren ‘70 en ‘80. De bekendste toepassing van asbest zijn golfplaten die voornamelijk in de agrarische sector werden gebruikt. Eigenaren van voormalige stallen, schuren en boerderijen hebben te maken met duizenden vierkante meters aan asbesthoudend dak. Ook zij worden opgescheept met hoge kosten door het asbestdakenverbod dat eraan zit te komen in 2024. Vanaf dat moment kan de overheid dwangsommen opleggen. Tijd om in actie te komen, maar wat te doen? Betalen, afwachten of zelfs slopen?

In ons vorige artikel voor ons onderzoek Asbest vertelden bewoners van de Rotterdamse Rode Kastelenbuurt en de Dordrechtse Tafelbergwijk over de hoge bedragen die hen worden opgezadeld met het asbestdakenverbod. Maar ook een andere groep tipgevers meldt zich: eigenaren van voormalige agrarische gebouwen in het buitengebied. Dit zijn geen agrarische ondernemers, zoals boeren, maar mensen die voormalige boerderijen, stallen of schuren gebruiken als bijvoorbeeld woning en opslagruimte. We spreken met twee van hen.

Hoge kosten

Ruben ter Avest heeft vier jaar geleden twee schuren gekocht in de gemeente Hof van Twente waarop in totaal duizend vierkante meter asbestdak ligt. Het kostenplaatje voor de sanering en het nieuwe dak? Ruim 26.000 euro. ‘Dit is niet één rib uit mijn lijf, maar twee. Van dit geld wilde ik mijn hypotheek aflossen of gebruiken voor de studie van mijn kinderen.’ Ook Angeniet Bulthuis uit de Groningse gemeente Zuidhorn kampt met hoge kosten. Ze is eigenaar van een voormalige boerderij met oude schuren waar ruim duizend vierkante meter asbesthoudend dak op ligt. Ondanks hetzelfde aantal vierkante meters asbestdak als Ruben, betekent het verbod voor haar oplopende kosten tot wel honderdduizend euro. ‘We schrokken ons rot bij het zien van de offerte,’ vertelt Angeniet. Daarbij lopen de kosten voor Angeniet extra op, doordat het rieten dak onder de golfplaten ook verwijderd moeten worden, waardoor ze te maken heeft met dubbele saneringskosten.

lees ook: Oproep: de zin en onzin van asbestverwijdering maandag 09 april

Zowel Ruben als Angeniet kunnen gebruikmaken van de Rijkssubsidie van 4,50 euro compensatie per m2. 'Bijna beledigend. Vieren een half duizend euro op een ton. Laat maar zitten,' vindt Angeniet. Ruben heeft nog het ‘geluk’ dat de gemeente Hof van Twente een extra subsidie van 2,25 euro per vierkante meter uitkeert. Wel worden deze subsidies pas achteraf uitgekeerd, waardoor een eigenaar eerst alle kosten moet voorschieten. 'Ik heb het geluk dat ik een spaarpotje heb, maar mensen die dat niet hebben, moeten dit bedrag weer lenen waarbij de kans bestaat dat je ook weer rente moet betalen,’ verzucht Ruben. Angeniet pleit daarom, naast de subsidie, ook voor een renteloze lening. Beide subsidies gelden overigens alleen voor de sanering en niet voor de aankoop van een nieuw dak. 'De subsidie voor alleen de sanering is redelijk, maar je moet je bedenken dat er ook een nieuw dak op moet.”

Ik heb het geluk dat ik een spaarpotje heb, maar mensen die dat niet hebben, moeten dit bedrag weer lenen.Ruben ter Avest

Niet aftrekbare kosten

Grote oppervlakten aan asbesthoudend dak en hoge kosten dus. Voor zowel Ruben als Angeniet zijn het geen bedragen die zomaar op de plank liggen. Een bijkomend nadeel is dat deze kosten voor particulieren niet aftrekbaar zijn, wat wel het geval is bij ondernemers. Ondernemers kunnen de kosten van de sanering en renovatie opvoeren als bedrijfskosten, waardoor zij minder belasting hoeven te betalen. Wat is nu wijsheid? Wachten tot 2024 of beginnen met saneren? Ruben heeft uiteindelijk gekozen om ondanks de kosten de sanering door te zetten. Aanstaande maandag zullen de welbekende ‘mannen in witte pakken’ klaarstaan. 'De prijzen van nu zijn weer gestegen ten opzichte van vorig jaar, dus ik denk hoe dichter je bij de deadline komt, hoe hoger de prijzen worden. Daarnaast geeft de gemeente nu nog subsidie, straks is dat potje ook op.'

Slopen

Je kan je afvragen in hoeverre de daken van Ruben en Angeniet sowieso niet al aan vervanging toe waren. Is het redelijk om te verwachten dat de overheid daaraan moet mee betalen? Volgens Angeniet wel. ‘Mijn dak zou nog wel jaren vooruit kunnen. Waarom zou je iets vervangen waar niks mis mee is? Ik zou mij kunnen voorstellen dat bij het slopen meer schadelijke vezels vrijkomen dan nu het geval is.’ Ook zegt Ruben dat zijn dak nog wel twintig jaar mee zou kunnen, waardoor het verbod hem op verplichte kosten jaagt.

Waarom zou je iets vervangen waar niks mis mee is?Angeniet Bulthuis

Waar Ruben begint met saneren, wacht Angeniet af. ‘Ik onderneem niets. We zien wel, misschien dat het verbod er niet eens komt.’ Vanwege de hoge kosten heeft Angeniet nog meer opties onderzocht. Zo heeft zij overwogen om de schuren te laten slopen. ‘Maar boerderijen en schuren zijn toch beeldbepalende gebouwen in dit landschap. Als de overheid deze gebouwen wil behouden, zal zij met meer geld over de brug moeten komen,’ zo stelt Angeniet. Toch heeft ze niet gekozen voor het slopen. ‘Wellicht dat de woning daardoor ook weer minder waard wordt, omdat er dan geen schuurruimte meer bij de woning is. Dus dat is eigenlijk ook geen optie. Kortom: we worden op kosten gejaagd.’  

Lees meer over

Natuur en milieu Asbest
Verkenning Research Opnames Uitzending

Asbest

Uitzending

De uitzending over het asbestdakenverbod dinsdag 22 mei om 21:25 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 21 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 22 mei 2018 om 21:25  NPO2

183 tips

ontvangen

20

6

Natuur en milieu / Asbest

Tip ons over asbestverwijdering!

Graag komen wij in contact met eigenaren van voormalige agrarische gebouwen. Hoe ga jij om met het voorgenomen asbestdakenverbod? Krijg je hulp bij de financiering van de sanering en renovatie? Of heb je andere ervaringen met asbestverwijdering? Tip ons via het contactformulier!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Eva Kiemeney

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Elk jaar overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. De minuscule vezeltjes die het mineraal een ideaal bouwmateriaal maakt, veroorzaken ook zeer moeilijk te behandelen vormen va...
Alles over dit onderzoek