Sam (62) overlijdt na gewelddadige ruzie met psychiatrisch patiënt

vrijdag 15 september 2017 Leestijd: 4 min.

Sam Pieters /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

vrijdag 15 september 2017 Leestijd: 4 min.

Terwijl wij bezig zijn met onze research voor alweer de vierde uitzending in ons dossier ‘verwarde mensen’, worden wij door een tipgever gewezen op het volgende krantenbericht: ‘Twellonaar in kritieke toestand na mishandeling’. Het betreft ene Sam Pieters en als we verder lezen komen we erachter dat de man met wie hij in aanraking kwam geen onbekende uit de buurt was. Het zou gaan om een psychiatrische patiënt die al lange tijd voor behoorlijk wat overlast zorgde in de buurt.

Zo lezen we dat de buren van Sam deze man zelfs als gevaarlijk en agressief beschouwden. En ook de woningcorporatie had Sam Pieters al gewaarschuwd voor deze man. ‘Voor een gevaarlijk persoon die op vrije voeten is, kun je andere mensen waarschuwen en dat hebben we in het geval van meneer Pieters ook gedaan,’ reageerde de directeur van de woningcorporatie tegenover dagblad De Stentor nadat het geweldsincident had plaatsgevonden. De verdachte was namelijk een voormalige huurder van de woningcorporatie die wegens herhaaldelijke klachten uit de buurt uit zijn huis was gezet.

De familie

Na het incident besluiten we contact op te nemen met de familie van Sam Pieters en krijgen zijn zwager Toon Kolkman aan de lijn. ‘Sam is net wakker geworden uit zijn coma, maar nog ontzettend broos. We hebben geen idee welke kant het opgaat. Er is contact, maar daar is alles ook mee gezegd,’ vertelt hij ons aan de telefoon. We vertellen Toon over het onderzoek dat we doen naar de hulpverlening rondom ‘verwarde mensen’ en in het bijzonder psychiatrische patiënten met gevaarlijk gedrag. We zijn benieuwd of onze bevindingen wellicht ook raakvlakken kent met zijn verhaal en of hij bereid is om daarover te vertellen. Toon stemt in met een ontmoeting, maar een paar dagen voor onze komst krijgen we een sms van hem:

‘Afgelopen nacht is Sam na een uitzichtloze strijd overleden. U zult begrijpen dat wij op dit moment de focus op de uitvaart hebben gericht. We willen onze afspraak annuleren.’

Later die maand zou Sam Pieters 63 jaar zijn geworden.

We condoleren de familie met hun verlies en vragen of ze het goed vinden als we later, als hun hoofd er weer naar staat, opnieuw contact met hun opnemen voor een afspraak. Dat is goed, laten ze weten.

Een bekende en geliefde verschijning

Ondertussen blijven wij de berichtgeving over deze zaak op de achtergrond volgen. Sam bleek een bekende en geliefde verschijning te zijn in zijn woonplaats. Het overlijden van Sam heeft in Twello dan ook een grote impact. Op het dorpsplein wordt in de dagen na zijn overlijden zelfs een bankje naar hem vernoemd. Het bankje waar hij altijd zijn biertjes dronk. Voor het dorp was het namelijk geen geheim dat Sam ook alcoholist was. Maar bovenal wordt Sam beschreven als een vrolijke man. ‘Als ik hem zag, maakte ik altijd een praatje met hem,’ vertelt één van buurgenoten tegenover De Stentor. ‘Hij vrolijkte mij op met zijn luchtigheid en zijn leuke zegeningen. Door Sam voelde ik me echt gezien, en ik denk dat dat voor veel meer mensen gold. Hij hoorde bij het dorp.’

Overlast

De familie van Sam was dan ook overweldigd door alle mooie verhalen over Sam die zij tijdens de condoleance hoorden. ’Dat doet je op zo’n moment zo ontzettend veel goed,’ vertelt Toon Kolkman ons als we een maand later alsnog bij hem thuis worden uitgenodigd om te praten over wat er die bewuste dag is gebeurd. Sam woonde op het moment van het geweldsincident al 27 jaar in zijn appartement. De buurt kende hem goed. Ze hielden zelfs een oogje in het zeil, mede vanwege Sams alcoholprobleem. Maar echt grote zorgen over Sam kwamen pas toen ene Raymond opeens regelmatig bij Sam over de vloer kwam, die op de buurt een onprettige indruk maakten. Want wat begon als een ogenschijnlijk vriendelijk contact tussen Sam en Raymond, werd al gauw een last aan ieders been. Er waren dagen dat het rustig was en men er niet veel last van had, maar soms kon Raymond opeens ontploffen. Dan werd hij dreigend en agressief naar Sam, maar ook naar de rest van de buurt. De politie heeft toen meerdere keren bij Sam aan de deur gestaan.

Gedwongen opname

Dat het niet zo goed ging met Raymond werd langzamerhand ook bij de verschillende instanties duidelijk. Bij de woningcorporatie waar Raymond zijn woning huurde kwamen regelmatig klachten binnen. De huur werd niet meer betaald en een huisuitzetting dreigde. En ook de gemeente had een aantal plaatsen aangewezen waar Raymond niet meer mocht komen omdat hij de boel ontregelde. Een onhoudbare situatie, zo blijkt. Want eind vorig jaar werd Raymond 3 maanden gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling in Warnsveld. ‘Een opluchting voor de hele buurt,' vertelt Toon.

Maar na 3 maanden opgenomen te zijn geweest staat Raymond toch weer voor de deur van Sam. ‘Hij was weer vrij gelaten, maar intussen wel zijn uit huis gezet door de woningcorporatie. Naar ons idee zwierf hij een beetje rond, want hij kwam weer vaak bij Sam over de vloer. Op een gegeven moment kwam hij zelfs dag en nacht bij Sam. Wij zeiden dan: ‘Dat moet je niet doen, Sam.’ Maar Sam wilde Raymond graag helpen. Hij zag zichzelf als een soort mantelzorger. Totdat Sam op een gegeven moment ook helemaal klaar met hem was en zei: ‘Je komt er niet meer in’. Maar dat moment is hem uiteindelijk fataal geworden.

Wachten tot het mis ging

Het is dan dinsdagavond 23 mei als Toon een telefoontje van Sams buren krijgt die hem vertellen dat Sam met een bierfles is neergeslagen door Raymond. Als Toon die avond naar het huis van Sam snelt, ziet hij Raymond voor de deur zitten. ‘Hij was een shaggie aan het roken en riep dat Sam van hem moest afblijven. Dat iedereen tegen hem zou zijn. Maar wat het meest bevreemdende was dat hij daar gewoon rustig op een stoel zat naast de voordeur, alsof er niets was gebeurd.’

Sam werd overgebracht naar het Deventer Ziekenhuis. In het ziekenhuis schrikken de artsen van de aard van de verwondingen. Hier is explosief geweld gebruikt. Een grote hoofdwond, twee gescheurde oogkassen, een gebroken sleutelbeen, een op 3 plaatsen gebroken kaak en een verbrijzeld bovenbeen wijst het onderzoek van de dokter uit. Sam overlijdt 6 weken later aan zijn verwondingen.

Raymond zit momenteel in voorarrest. Rechercheurs houden de familie intussen op de hoogte van de vorderingen in het onderzoek, want zij zitten met nog veel vragen. Hoe kan het dat Raymond naar 3 maanden weer werd vrijgelaten uit die psychiatrische instelling, terwijl hij een gevaar bleek te zijn voor zijn omgeving? Waarom zwierf Raymond na zijn opname überhaupt rond zonder dak boven zijn hoofd? En waarom moest de buurt en de familie eerst wachten tot het misging, terwijl ze al veel eerder aan de bel hadden getrokken bij instanties?

Tip ons

Heb je zelf ervaringen met mensen die in psychische nood verkeren of ben je als familie of professional betrokken bij de zorg voor deze groep mensen en wil je je verhaal delen? Mail ons: tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek