Ruzie over geitenstal loopt uit de hand

zondag 25 september 2016 Leestijd: 3 min.

Teun in stal /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 25 september 2016 Leestijd: 3 min.

De ruzie over de mogelijke komst van een mega-geitenstal in het Gelderse Maasdriel dreigt te escaleren. Het voorlopig dieptepunt: de aanvoerder van het protest en tipgever in ons dossier Lokaal bestuur dreigt de boer aan te vallen met een schep. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En wie zijn de belangrijkste figuren in deze dorpsrel? Een overzicht.Image-Rossem(1).jpg

Paul van Haren

Bijna aan het begin van de straat woont Paul van Haren. Een gedreven man met het doorzettingsvermogen om stapels ingewikkelde dossiers door te werken op zoek naar, zoals hij dat tegen ons noemt, gaten in de stellingen die de gemeente heeft opgeworpen. Paul is de drijvende kracht achter het verzet. Hij zegt dat de gemeente de boer steunt en de tegenstanders alleen maar tegenwerkt. Dat is enorm frustrerend voor hem.

lees ook: Halen gemeentes trucs uit om inwoners buitenspel te zetten bij bouwplannen? maandag 19 september Zeer onlangs won Paul een zaak tegen de provincie. De effecten op twee natuurgebieden in de buurt bleken niet meegenomen bij de plannen. Het bevestigt hem dat er grote fouten worden gemaakt, maar omdat het tot nu toe niet tot afstel van de plannen leidt, levert het uiteindelijk niets op. Ondertussen slaapt hij een stuk slechter dan voorheen.

Paul is de juridische straatvechter die je je als buurt wenst. Helaas gaat hij soms de grens over van wat verstandig en fatsoenlijk is. Het continu volgen van alle stappen die de boer op de Schoofbandweg zet heeft iets obsessiefs. Twee weken geleden leidde het tot een incident.

De boer kapte een flink aantal bomen, naar eigen zeggen in samenspraak met de huidige eigenaar van het terrein, en op verzoek van een van de boeren die niet langer dode bomen op zijn terrein wilde accepteren. De buurt vertelt alles onmiddellijk aan elkaar door en binnen korte tijd stonden ze bij de boer te protesteren omdat hij geen vergunning zou hebben voor de bomenkap.

Nou bleek bij navraag dat er helemaal geen vergunning nodig was, maar de confrontatie leek sowieso onvermijdelijk. De boer kon door de auto’s niet meer kappen, een verzoek om auto’s te verplaatsten werd genegeerd en er ontstond een opstootje waarbij Paul de boer met een grote schep dreigde te slaan. Nu heeft Paul daar enorme spijt van, de boer deed aangifte. Paul heeft wel geprobeerd hiervoor excuses aan te bieden, maar geeft ook aan door te gaan met zijn strijd.

Antoine Theunissen

Antoine Theunissen werkt zo’n 800 meter van de plek en vreest q-koorts. Hij zegt zelf bijna aan die ziekte te zijn overleden en hij gelooft dat door de wind hij en zijn personeel gevaar lopen. Hij gaat zeker verhuizen als de stal er komt (LINK), zo stelt hij. Dat de boer op bijna dezelfde afstand al een grote geitenstal heeft, is niet relevant voor hem. Vanwege de windrichting is die stal voor Antoine een ver-van-zijn-bed-show.

Martin en Maja Ropars

De directe buren zijn woedend omdat zij de meeste overlast van iedereen verwachten, zoals fijnstof, stank, q-koorts en veel verkeer. Als boerenzoon kon Martin prima leven met de varkensstal die er zat toen zij er kwamen wonen. Maar nu komt er zoals hij zegt 'een fabriek'. En dat is andere koek. De familie Ropars is door een kronkel in de wet als enige niet meegenomen bij de geurberekeningen van de GGD. In theorie zou een meting ze enige bescherming kunnnen hebben opleveren, maar dat zullen we nooit weten. Ook de GGD noemt dit zuur, maar zegt met de handen gebonden te zijn aan de wet.

Alexander van der Schans

De boer heeft al een aantal geitenstallen in de gemeente maar hij wil uitbreiden en een aantal stallen bij elkaar brengen. Al in 2009 begon hij zijn zoektocht naar een plek. Hij wil een diervriendelijker variant bouwen waar de geiten naar buiten kunnen lopen. Maar omdat dat wel diervriendelijk is, maar minder goed voor de gezondheid van omwonenden, past hij dat aan. Het worden dus toch gesloten stallen. Alexander heeft vanaf 2014, toen hij serieus werk maakte van de plek, de bewoners zelf benaderd, maar dat heeft hem geen steun opgeleverd. Nu voelen hij en zijn familie zich erg onder druk gezet.

Dick Brandwijk

Aan de overkant van de provinciale weg ligt een bedrijventerrein waarvandaan Dick Brandwijk zijn kerstpakketten over het hele land verspreidt. Dick is een Hagenees en dat maakt sommige van zijn uitspraken wat extra venijnig. Brandwijk kan zijn minachting voor de wethouder van Maasdriel niet verbergen. Hij vindt dat een risico op q-koorts zodanig is dat je dat de medewerkers van een bedrijventerrein niet kan aandoen. Bij twijfel niet doen, is zijn devies. Hij laat zich niet overtuigen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat de kans op een nieuwe epidemie uitermate klein acht. Dan moet de geitenstal maar naast hun hoofdkantoor worden gebouwd, zo vertelt hij ons.

Vanavond in De Monitor

Het verhaal over de mega-geitenstal en hoe gevaarlijk dat is voor de volksgezondheid, vanavond 22:35 uur op NPO2

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek