Nieuws Radicale geloofsgemeenschappen

Ruime meerderheid Tweede Kamer wil onderzoek naar duiveluitdrijving bij kinderen

zondag 22 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Binnenhof / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

zondag 22 maart 2020 Leestijd: 2 min.

Er moet een onderzoek komen naar duiveluitdrijvingen bij kinderen in Nederland. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer naar aanleiding van ons onderzoek. Daaruit blijkt dat duiveluitdrijving een gebruikelijke praktijk is binnen verschillende religieuze gemeenschappen maar dat het maar zelden aan het licht komt. 

Bij sommige kinderen wordt aan duiveluitdrijving gedaan als alternatief voor de reguliere zorg die ze nodig hebben. Zowel hoogleraar pedagogiek Micha de Winter als kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bestempelen de praktijken als psychische kindermishandeling. Maar slachtoffers blijven veelal buiten beeld van instanties als Veilig Thuis en de Kinderbescherming.

In januari lieten we zien dat de van oorsprong Deense christelijke beweging The Last Reformation in Nederland aan duiveluitdrijving doet, óók op kinderen. Maar uit de reacties na de uitzending blijkt The Last Reformation lang niet de enige organisatie waar duiveluitdrijvingen op kinderen plaatsvindt. 

Kamerleden roepen daarom op onderzoek te doen naar deze religieuze bewegingen. “Ik wil de minister vragen om een onafhankelijk onderzoek te doen binnen deze geloofsgemeenschappen, om te kijken wat daar gebeurt met kinderen en ook heel duidelijk te kijken naar wat we kunnen doen tegen dit soort vreselijke praktijken”, aldus Attje Kuiken (PvdA).

lees ook: Duiveluitdrijvingen in plaats van GGZ bij psychische problemen: “Ik wil dat het stopt omdat ik weet hoe schadelijk het is” maandag 16 maart

“Kinderen nu niet goed beschermd”

Een onderzoek is nodig omdat deze kinderen vaak niet in beeld zijn bij kinderbeschermende instanties. “Het probleem van dit soort situaties is dat er geen meldingen zijn. De Raad voor de Kinderbescherming gaat pas onderzoek doen als er een melding is, als iemand Veilig Thuis opbelt. In dit soort situaties gebeurt dat niet want een kind gaat niet zelf aan de bel trekken en de ouders geloven erin. Vaak is er ook een omgeving die het stimuleert en accepteert, dus deze kinderen zijn nu niet goed beschermd in Nederland. De overheid moet dit serieus nemen en onderzoek doen”, stelt Vera Bergkamp (D66). Ook CDA, GroenLinks, VVD en SP steunen een onderzoek.

Het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis krijgt vrijwel geen meldingen van duiveluitdrijving bij kinderen en wil daarom ook graag een onderzoek. “De overheid moet inzicht gaan geven in hoe groot dit probleem is en daarmee aan de slag. Ze moeten het in beeld brengen en een debat durven aan te gaan over dit onderwerp en een norm stellen over deze praktijken”, laat Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, aan De Monitor weten.

lees ook: Hoogleraar Jeugdrecht: “Overheid moet demonenuitdrijving bij kinderen onderzoeken” woensdag 11 maart

Medisch

De Monitor sprak met Tikva (25), bij wie als kind meermaals geprobeerd is om demonen uit te drijven om haar van psychische problemen af te helpen. Haar vader wilde niet dat ze een reguliere GGZ-behandeling kreeg, omdat daarbij geen christelijke geloofsovertuiging gehanteerd wordt. Bovendien was hij ervan overtuigd dat zijn dochter bezeten was door demonen. Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning (Universiteit Leiden) maakt zich zorgen over het uitleggen van medische en psychische klachten als iets duivels: “Er moet onderzocht worden of er meer kinderen zijn waarbij eigenlijk zorg nodig is en slechts de route van duiveluitdrijving wordt gekozen.”

Ook Bruning pleit daarom voor nader onderzoek: “De Monitor brengt op dit moment in kaart dat er grote zorgen en misstanden lijken te zijn. Dan kan je niet wegkijken, dan moet je actie ondernemen.”

Uitzending

Kijk vanavond naar De Monitor over duiveluitdrijving bij kinderen. Om 22.15 uur op NPO2. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Religieuze gemeenschappen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Religieuze gemeenschappen in Nederland

Research

In maart was onze laatste uitzending binnen dit onderzoek. We krijgen veel tips binnen van mensen met ervaringen binnen religieuze gemeenschappen. Wij gaan daarom door met ons onderzoek. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Of heb je een andere tip over een religieuze gemeenschap? Laat het ons weten!

Deel jouw ervaring 24 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 23 maart 22:11u, NPO2

274 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We doen onderzoek naar religieuze en zingevende organisaties in Nederland. Voor buitenstaanders is het niet altijd zichtbaar wat zich binnen een religieuze beweging afspeelt. Wat gebeurt er als...
Alles over dit onderzoek