Ruim helft CO2-arme stroom komt uit Borssele, alternatieven in opkomst

maandag 19 november 2018 Leestijd: 2 min.

Sinds 1973 produceert de centrale in Borssele kernenergie / ANP / Marco de Swart

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

maandag 19 november 2018 Leestijd: 2 min.

Onlangs was het feest in Borssele. De kerncentrale bestond 45 jaar. Ter gelegenheid daarvan publiceerde energiebedrijf EPZ, de eigenaar van de centrale, wat interessante cijfers. Onder andere dat ruim 60 procent van alle CO2-arme stroom die sinds 1973 (opening Borssele) in Nederland is geproduceerd door Borssele: 152 miljard Kilowattuur (kWh) van de 251 miljard Kilowattuur aan CO2-arme stroom in totaal. Meer dan zon, wind en biomassa samen.

Voor ons onderzoek Klimaatconflict in de polder lichten we de cijfers door. Want recent is de discussie over nut en noodzaak van kernenergie weer opgelaaid. Zo wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ‘snel beginnen’ met de bouw van kerncentrales in ons land omdat er bij de opwekking van kernenergie geen CO2 vrijkomt. Hoe groot is de rol van kernenergie in onze huidige elektriciteitsvoorziening?

lees ook: ‘Fukushima is het bewijs dat kernenergie superveilig is’ zondag 11 november

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. (Ter info: Met één kilowattuur kun je ongeveer een half uur stofzuigen of twee wassen draaien.) EPZ benadrukt in Borssele voldoende elektriciteit opgewekt te hebben om alle Nederlandse huishoudens zes jaar lang van stroom te voorzien. Dat klopt: De 152 miljard kWh die Borssele sinds 1973 opwekte is ruim zes keer meer dan het stroomverbruik van alle huishoudens samen (22,7 miljard kWh)

Huishoudens zijn slechts verantwoordelijk voor een klein deel, ongeveer een vijfde, van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Kijken we naar het totale stroomverbruik in Nederland (120 miljard kWh) dan heeft Borssele in haar 45-jarige bestaan slechts genoeg elektriciteit opgewekt om Nederland ruim één jaar van stroom te voorzien.

We leggen de cijfers voor aan Robert Koelemeijer. Hij is onderzoeker energietransitie bij het Planbureau voor de Leefomgeving.Volgens Koelemeijer is het logisch dat kernenergie verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de CO2-arme elektriciteit die sinds de oprichting in 1973 in Nederland is opgewekt. ‘De eerste 20 jaar was er vrijwel niks anders. Zon en wind kwamen pas echt op vanaf 2000.’ 

Sinds 2004 wordt er meer energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit kernenergieMaar het aandeel van Borssele in de CO2-arme energiemix neemt snel af. Inmiddels hebben zon en wind de afgelopen jaren kernenergie ruimschoots ingehaald, zo blijkt uit de cijfers die Koelemeijer ons stuurt. Sinds 2004 wordt er in Nederland al meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen (zon, wind en biomassa) dan door Borssele. In 2017 was 18 procent van de in Nederland opgewekte elektriciteit CO2-arm, waarvan slecht één zesde uit kernenergie komt.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Natuur en milieu Klimaatconflict in de polder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Klimaatconflict in de polder

Opnames

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 20 januari 22:40u, NPO2

243 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Klimaatconflict in de polder

Weet jij meer?

Weet jij meer over de voor- en nadelen van kernenergie, en waarom we er wél of juist níet op zouden moeten inzetten? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Moet Nederland nieuwe kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen? Volgens voorstanders kan het niet anders, want met wind- en zonne-energie redden we het niet. Bij de opwekkin...
Alles over dit onderzoek