Ruim een ton schadevergoeding voor zieke werknemer

zaterdag 08 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-08-07 om 15.29.32 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 08 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Tipgever Alex van Nierop vertelde eerder in De Monitor over de jarenlange juridische strijd die hij voerde met zijn voormalig werkgever. Hij wilde erkenning voor het feit dat hij door zijn werk ziek was geworden. Deze week schikt het bedrijf voor ruim honderdduizend euro met hem. Volgens de advocaat van Van Nierop erkent het bedrijf hiermee dat zijn cliënt ziek is geworden door zijn werk. Van Nierop vertelt aan de telefoon dat de opluchting overheerst en dat hij ‘eindelijk zijn leven weer kan oppakken.’

Met de schikking lijkt de strijdbijl definitief begraven. Van Nierop werkte meer dan 20 jaar als bikker bij Aluchemie, een bedrijf dat actief is in de aluminiumindustrie . Zijn werk: het schoonbikken van zogeheten anoden, keiharde blokken van een soort beton, met een drilboor.

Door de trillingen die Van Nierop uren per dag onderging, ontwikkelde hij onder andere het carpaal tunnelsyndroom (een beknelling van zenuwen in de pols). Het bedrijf bleef lange tijd ontkennen dat de klachten van Alex verband hielden met het werk.

Kijk hier de eerdere uitzending met Van Nierop terug.

Volgens advocaat Wout van Veen kon Aluchemie niet volhouden dat er geen verband was tussen de klachten van Van Nierop en het werk dat hij jarenlang bij het bedrijf verrichte. Bovendien bleek in deze zaak dat het bedrijf op de hoogte was van het feit dat de drilboren de normen voor veilig gebruik overschreden, maar daar niets mee deed. Volgens Van Veen geeft het bedrijf met de schikking toe dat ze eerder iets aan de boren hadden moeten doen. ‘Dit is zonder meer een schuldbekentenis,’ aldus de raadsman.

Het verhaal van Alex staat in ons dossier ‘Ziek door mijn werk’ waarvoor we onderzoeken hoe er in Nederland wordt omgegaan met beroepsziekten. Momenteel duiken we in het de wereld van de brandweer (link naar actueel stuk) Heb jij een tip over dit beroep of een ander beroep of ben je zelf ook ziek geworden door je werk, laat het ons weten.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek