Ruim 200.000 mensen wonen in intensief agrarisch gebied

donderdag 13 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Afbeelding: KRO-NCRV Data /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

donderdag 13 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Minstens 204.473 Nederlanders wonen binnen 1 kilometer van vijftien of meer veehouderijen. Vooral in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant wonen veel mensen in gebieden waar intensieve veehouderij wordt bedreven.

Dat blijkt uit een analyse, die we hebben gedaan voor ons onderzoek Megastallen, met cijfers van DR3Data en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL dat omwonenden van veehouderijen vaker klachten hebben aan de luchtwegen.

De onderzoekers vermoeden dat de fijnstof- en ammoniakuitstoot van deze veehouderijen meer longontstekingen en verminderde longfunctie veroorzaken. Omwonenden hebben vaker last van hoesten en een piepende stem.

Geitenstallen_Straal-Hectare-1.jpg

Oproep

Wat betekenen grote veestallen voor de gezondheid van de omwonenden? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten via het [TIP_FORMULIER_LINK]. En volg ons nieuwe dossier: Megastallen.

Lees meer over

Natuur en milieu Megastallen
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat ...
Alles over dit onderzoek