Achtergrond Niet meer welkom in de stad

Rotterdam Crooswijk van achterbuurt tot ‘bakfietswijk’: “Er zitten ook positieve kanten aan”

maandag 24 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Eigenaresse Linda Wubben en Iris Schiebergen van Croos / Croos

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

maandag 24 februari 2020 Leestijd: 2 min.

“Toen ik hier kwam, zag het er heel anders uit. Er waren veel leegstaande panden, anti-kraakwoningen en er woonden weinig gezinnen”, vertelt Linda Wubben (35) over Crooswijk, de Rotterdamse buurt waar ze in 2016 samen met vriendin Iris Schiebergen de deuren van het koffietentje Croos opende. 

Yuppen en bakfietsen
“We waren indertijd een van de eerste horecagelegenheden”, vervolgt de mede-eigenaresse. Sindsdien zag ze de wijk veranderen. “In de nieuwbouwhuizen wonen veel gezinnen, die zag je hier eerder nauwelijks. Ja, dat zijn de yuppen met soms een bakfiets. Maar er komen hier nog veel meer studenten, zakenlui en mensen uit andere wijken om hier koffie te drinken of te lunchen. Alleen de oude Crooswijkers zie je hier nauwelijks, misschien zijn ze niet gewend om een koffie buiten de deur te drinken of is het te duur.” 

Crooswijk, van oudsher een echte arbeiderswijk met veel sociale huurwoningen, onderging de laatste jaren drastische veranderingen. In 2004 werd het Masterplan Nieuw-Crooswijk gepresenteerd. Van de 2.100 voornamelijk vooroorlogse woningen zouden er 300 blijven staan, waarvan 270 sociale huur. De overige 1.800 zouden gesloopt en nieuw gebouwd worden, waarvan 430 sociale huur. Mede vanwege de economische crisis en milieuredenen, ging de uitvoering van de sloopplannen uiteindelijk minder ver dan in eerste instantie gepland. Uiteindelijk kregen 900 woningen de sloopkogel.

Twee kanten
Er kwam minder sociale huur in de wijk, en er was meer woningaanbod voor de midden en hogere inkomens. Dat sluit precies aan bij het woonbeleid van Rotterdam. Toch zijn sommige ondernemers bang dat het nieuwe Crooswijk nu een ‘bakfietswijk’ wordt, waar steeds meer tweeverdieners neerstrijken en de huren en huizenprijzen straks niet meer te betalen zijn. 

Ik begrijp dat je boos bent als je huis gesloopt wordt of als je weg moet uit de wijk omdat de huur te hoog wordtLinda Wubben, mede-eigenaresse Croos

“Het heeft echt twee kanten”, zegt Wubben over de woonontwikkelingen in de buurt. “Ik begrijp dat je boos bent als je huis gesloopt wordt of als je weg moet uit de wijk omdat de huur te hoog wordt. Maar er zitten ook positieve kanten aan dat het hier verandert. Vroeger was hier veel criminaliteit. Wijkbewoners vertelden me dat de politie nauwelijks grip had op de wijk. Er lagen soms drugsspuiten, er stond wel eens een caravan in de fik en er was veel werkloosheid.” Maar sinds de laatste jaren, toen er een gevarieerder woonaanbod kwam, verbeterde de leefbaarheid aanzienlijk in de wijk, volgens Wubben. 

lees ook: Wijken voor de yuppen in Rotterdam Crooswijk: “Het idee dat ik weg moet, vind ik heel akelig” donderdag 20 februari

Renovatie
Inmiddels staat ook een renovatie van het pand waar Croos zit op de rol. Als ondernemer ervaart ze nu de andere kant van de renovatie. Er is nog veel onzekerheid. “De panden hier kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Maar we weten nog niet waar we aan toe zijn.”

Ze vervolgt: “Ik ben bang dat we met onze rug tegen de muur staan, dat we een hele periode dicht moeten. Dat zou financieel een enorme klap zijn. We doen dit niet als hobby, dit is ons bedrijf. Ons spaargeld hebben we erin gestoken en we hebben onze maandelijkse lasten. We hopen dat Woonstad (de woningcorporatie, red.) het netjes oplost, we zijn met hen in gesprek en vooralsnog verloopt het goed. Zekerheid hebben we nog niet, maar de plannen zijn dan ook nog niet echt concreet.”

Reactie Woonstad
“We zien Croos echt als aanwinst voor de buurt, ze hebben een horeca- en ontmoetingsfunctie in de buurt”, licht een woordvoerder van woningbouwcorporatie Woonstad toe waar Croos het pand bij huurt. “Het klopt dat we daar noodzakelijk onderhoud moeten uitvoeren. De achtergevel moet vervangen worden. Omdat het een horecazaak is, zullen ze er tijdelijk uit moeten. Wanneer dat precies gaat gebeuren, weten we nog niet. Over hoe we dit het beste kunnen oplossen, daarover praten we nu.”

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Onze uitzending is maandagavond 2 maart, 22:15 op NPO2. 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1410 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Kun je geen betaalbare woning vinden?

Ben je op zoek naar een betaalbare huur of koopwoning, maar lukt het je niet om er een te vinden? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek