'Rookvrije schoolpleinen zijn een kwestie van strikte handhaving’

vrijdag 16 maart 2018 Leestijd: 2 min.

Roker bij een verboden te roken bordje / ANP

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 maart 2018 Leestijd: 2 min.

‘Roken is de grootste vermijdbare veroorzaker van ziekte,’ aldus de gemeente Amsterdam. Zij is de eerste gemeente in Nederland met een speciaal ‘Tabaksontmoedigingsbeleid’. Amsterdam wil dat haar inwoners geholpen worden met stoppen en dat er meer wordt gedaan aan de preventie van het beginnen met roken.

Wij vragen ons af of een gemeente zich (wettelijk gezien) moet bemoeien met het roken van de inwoners. Of is dat een zaak van mensen zelf? 

Amsterdam schrijft zelf: ‘De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet publieke gezondheid. Publieke gezondheidszorg heeft tot doel de gezondheid van (nog) gezonde burgers te bevorderen en beschermen.’ De gemeente vindt daarom dat er actief maatregelen moeten worden genomen om roken zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wordt het verboden in alle gemeentelijke gebouwen om te roken en worden sportclubs en scholen ondersteund om rookvrij te worden.

Uit onderzoek van de ‘Onderzoeksredactie Tabak’, een journalistiek platform dat onderzoek doet naar beleid rondom tabak, blijkt dat veel gemeenten weinig concrete maatregelen nemen om roken te ontmoedigen. De journalisten hebben gekeken naar het beleid van de grootste gemeenten in Nederland. Daaruit blijkt dat alleen Amsterdam een aparte nota heeft geschreven die specifiek gericht is op roken.

Rookvrije schoolpleinen

Wettelijk gezien zijn er weinig verplichtingen voor gemeenten om concrete maatregelen te nemen tegen het roken. Voor scholen zijn die er wel. In 2020 moeten alle schoolpleinen rookvrij zijn. Uit een promotieonderzoek van Andrea Rozema van de Tilburg University blijkt dat dat alleen gaat werken als er strikt wordt gehandhaafd op deze regel. Hulp van een gemeente of plaatselijke GGD bij het bedenken hoe een school dat moet gaan aanpakken, kan daarbij goed van pas komen. 

Het idee van de rookvrije schoolpleinen is dat jongeren geen rook van anderen hoeven in te ademen. Want, zo schrijft Rozema: ‘Er kan niet worden aangetoond dat een rookvrij schoolterrein kan beschermen tegen het beginnen met roken. Maar een rookvrij schoolterrein beschermt in ieder geval tegen de blootstelling van jongeren aan rook van anderen.’  

Gelieve niet roken in de speeltuin

Een andere plek waar roken ter discussie staat, is de speeltuin. Slechts 7 gemeenten in Nederland hebben zich op dit moment aangesloten bij de ‘Alliantie Nederland Rookvrij’, die als een van de concrete speerpunten het rookvrij maken van de speeltuinen heeft. Dat kan bijvoorbeeld door het ophangen van bordjes met ‘Gelieve niet te roken’. Hierdoor zouden ouders makkelijker rokende mensen in de speeltuin kunnen aanspreken. Maar een gebiedsverbod waardoor roken echt verboden wordt, is nog niet aan de orde.

Wij vragen ons daarom af wat jouw gemeente doet om roken tegen te gaan? Wordt er actief naar gekeken of hoor je er nooit iemand over? Is er speciaal beleid bij sportclubs en de speeltuin, en neemt de gemeente daarbij het initiatief of moet iedereen het zelf maar weten? Deel jouw ervaring met ons, want je weet: ons onderzoek begint bij jou! 

 

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Help ons!

Wij vragen ons daarom af wat jouw gemeente doet om roken tegen te gaan? Wordt er actief naar gekeken of hoor je er nooit iemand over? Is er speciaal beleid bij sportclubs en de speeltuin, of moet iedereen het zelf maar weten? Deel jouw ervaring met ons, want je weet: ons onderzoek begint bij jou!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek