Rommelt het op het gemeentehuis van Haarlem?

dinsdag 07 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Archiefbeeld Dreamstime /

Justus Cooiman

Redactie

justus.cooiman@kro-ncrv.nl

dinsdag 07 juni 2016 Leestijd: 2 min.

Vriendjespolitiek, besluiteloosheid en er zou zelfs een angstcultuur heersen. Een voormalige ambtenaar van de gemeente Haarlem trekt aan de bel over de cultuur binnen de ambtelijke top van de gemeente Haarlem. Na jaren procederen heeft ze de ‘oneerlijke strijd’ opgegeven: ze is haar baan kwijt en stopt met juridische procedures. We spreken haar voor ons dossier Lokaal Bestuur.

De tipgever wil anoniem blijven. In 2011 gaat ze aan de slag bij de gemeente. Ze is kritisch op collega’s, stelt vragen, wordt naar eigen zeggen vervolgens gepest en vernederd en meldt zich uiteindelijk ziek. Volgens de tipgever wordt achter haar rug om een vertrek al geregeld. Onderzoeken moeten aantonen dat zíj fout zat, maar er wordt niets gevonden. Toch moet ze vertrekken. Onder zware druk tekent ze voor haar afscheid.

Is haar verhaal een uitzondering of is er meer aan de hand? Worden te kritische ambtenaren in Haarlem niet getolereerd? Of is onze tipgever te principieel? Speelde er iets anders? En klopt het dat er sprake is van een angstcultuur in het gemeentehuis?

'Mijn vertrek werd achter mijn rug om al geregeld'

In het archief van de Nationale Ombudsman komen we een soortgelijk geval tegen uit Haarlem. Een ambtenaar klaagt over pestgedrag van collega’s. Volgens de vrouw treedt haar leidinggevende onvoldoende op. De Ombudsman geeft haar op twee van drie punten gelijk.

Haarlems Zwartboek

Wie verder gaat grasduinen in conflicten in de gemeente Haarlem komt verschillende dossiers tegen. Een fanatieke burger is zelfs een ‘Haarlems Zwartboek’ begonnen om misstanden bij de gemeente aan te kaarten. En ook de website www.heelhaarlemwobt.nl is in de lucht om het ‘wobben’ van geheime documenten bij de gemeente te stimuleren. Ook hier is de vraag: is het in Haarlem echt zo ernstig gesteld of is dit het werk van beroepsmopperaars?

We nemen contact op met de SP in Haarlem. Frits Garretsen is sinds 2014 raadslid voor die partij. Het valt hem gelijk op dat er een ‘aparte bestuursstijl’ heerst in Haarlem: wethouders zijn alleen de spreekbuis, de hoge ambtenaren de baas.

Integriteit

Samen met de VVD kaart Garretsen het probleem aan bij het gemeentebestuur. En met succes. Er komt een ‘nota nieuwe bestuursstijl’ waarin staat dat de wethouders weer aan de knoppen moeten zitten in plaats van de ambtenaren.

Daarnaast vraagt hij aandacht voor integriteit. Aanleiding is onder meer klachten van burgers dat ze hun vragen nergens kwijt kunnen. Sinds kort is er een meldpunt ingesteld. Integriteitsschendingen moeten nu beter worden behandeld. Maar, zo zegt Garretsen: ‘Cultuurverandering is een moeizaam proces.’

Meer onderzoek

We gaan verder uitzoeken hoe het er aan toe gaat in Haarlem en zullen ook met de gemeente zelf contact opnemen om te vragen om een reactie. Woon of werk je in de gemeente Haarlem en herken je de signalen? Zijn het incidenten of is er meer aan de hand binnen het ambtelijk apparaat? Laat het ons weten via tip insturen of gebruik ons tipformulier hieronder. [TIP text=Weet jij meer over het lokaal bestuur in Haarlem?]

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

532 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Justus Cooiman Redactie
Lees verder
@justuscooiman

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek