RIVM: risico op mazelen neemt toe, maar nog geen alarmbellen

dinsdag 12 september 2017 Leestijd: 2 min.

Een vaccinatieronde in Schiedam. (bron: ANP ED OUDENAARDEN) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 12 september 2017 Leestijd: 2 min.

Steeds minder kinderen worden gevaccineerd, maar hoe zorgelijk is de situatie eigenlijk? Het blijkt dat de situatie nú best meevalt, áls de daling tenminste geen trend blijkt te zijn.

Het Rijksvaccinatieprogramma vaccineert kinderen tegen 12 ziektes. De vaccinaties zijn vrijwillig. Het startte in 1957 met vaccins tegen 4 ziektes waaronder polio. Het programma wordt aangepast als nieuwe wetenschappelijke inzichten of andere ontwikkelingen daar reden toe geven.

De reden voor dit vaccinatieprogramma is dat het goed is voor de gezondheid van Nederlanders. De kans op een epidemie neemt af, en de ziektes komen minder voor. Dat is goed nieuws want die ziektes kunnen tot hele vervelende klachten leiden, en zijn soms dodelijk. Vorige week deden we een oproep waarin we mensen vroegen naar hun ervaringen met deze vaccinaties en of er een wettelijke verplichting moet komen.

 

Uitbraak

Als het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in juni meldt dat de vaccinatiegraad voor de derde keer achterelkaar daalt, is dat dan ook nieuws. Want zo schreef ze: ‘Als deze trend zich doorzet, neemt de kans op een mazelenuitbraak in de toekomst toe.’ Mazelen krijgt de meeste aandacht omdat dat van deze 12 de meest besmettelijke ziekte is.

Hoe groot is de daling? Eerst wat cijfers. Van het geboortecohort 2014 deed 91,2% mee aan het volledige vaccinatieprogramma. 3,6% had geen enkele vaccinatie. Als we verder kijken nemen we de mazelen als voorbeeld. De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, heeft een vaccinatienorm voor mazelen: 95% voor de eerste (baby’s van 14 maanden) en tweede (9-jarigen) vaccinatie. In Nederland zitten we daar inmiddels onder. In 2014 was 93,8% van de baby’s ingeënt, bij de schoolkinderen ligt dat nog lager en is de norm nooit gehaald.

lees ook: Artikel over vaccinatieplicht leidt tot zeer heftige discussies vrijdag 08 september

Om te bepalen hoe erg dit is, willen we eerst weten wat die norm precies betekent. Navraag leert dat het vooral een norm is die vaststelt hoe goed je het vaccineren georganiseerd hebt. Het is niet een norm die alle alarmbellen doet afgaan als je er onder zit. Hans van Vliet van het RIVM zegt daarover: ‘De norm is niet een hele harde grens. De 95% van de WHO is aan de veilige kant. Als je daar een beetje onder zit is er niet gelijk wat aan de hand.’

 

Norm

De problemen ontstaan als je langdurig onder de norm zit. Als een paar mensen mazelen hebben, zal bij een hoge vaccinatiegraad dat snel weer stoppen. Is die graad steeds lager, dan is een steeds grotere groep vatbaar, en verdwijnt de ziekte niet. Dat is in sommige Europese landen nu aan de hand.

Dus stellen we het RIVM nogmaals de vraag: in hoevere is het verontrustend dat we nu al 3 jaar dalen? Ze leggen uit dat er na de laatste meting extra onderzoek is gestart. Er is dus zeker sprake van enige zorg. Maar ze zeggen ook dat de daling ‘heel gering’ is of ‘miniem’. Het is nog niet zo dat de alarmbellen gaan rinkelen.

 

Speculeren

We vroegen het RIVM ook naar de oorzaak van de daling en bij welke soorten mensen de daling het meest te zien is. Tot onze verbazing weten ze dat niet: over de oorzaak kunnen ze alleen speculeren. En ze kunnen uit de analyses niet één groep achterhalen die minder vaccineert. Er is volgens Van Vliet ook positief nieuws: ouders zijn nu veel bewuster met vaccineren bezig. Het is niet langer vaccineren uit angst of routine.

Weet je meer over dit onderwerp, mail dan naar tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Vaccinaties
Verkenning Research Opnames Uitzending

Vaccinaties

Research

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 23 oktober 21:25u, NPO2

309 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Homeopathie als alternatief voor vaccinaties: Volgens tal van homeopaten werkt het ‘aantoonbaar’ even goed. Hoe verantwoord is dat?
Alles over dit onderzoek