Rijk maakt werk van permanent wonen op vakantieparken

donderdag 29 november 2018 Leestijd: 2 min.

Minister Kajsa Ollongren tekende vandaag de actie-agenda vakantieparken / De Monitor

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

donderdag 29 november 2018 Leestijd: 2 min.

Voor mensen die tijdelijk op vakantieparken wonen omdat ze in woningnood zitten, is er vandaag wellicht goed nieuws. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt namelijk een kleine twee miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van noodlijdende vakantieparken. Minister Ollongren maakte dat vandaag bekend tijdens de landelijke vakantieparkentop.

Voor ons onderzoek Woonproblemen hebben we eerder verhalen gepubliceerd over mensen die noodgedwongen hun intrek hebben genomen in een recreatieve woning. Op de Veluwe, de regio met verreweg de meeste vakantiehuisjes van Nederland, tekende de minister samen met de recreatiebranche, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties de Nationale Actie-agenda Vakantieparken 2018-2020.

lees ook: 'Ik moet me hier inschrijven, maar dan gaat de gemeente wél handhaven' vrijdag 23 maart

Naar schatting heeft een derde van de Nederlandse vakantieparken onvoldoende toekomstperspectief. Er is geen tropisch zwemparadijs, golfbaan of grote speeltuin. Toeristen komen er alleen in de zomer, waardoor ondernemers of particuliere eigenaren op zoek moeten naar andere bronnen van inkomen, zoals verhuur voor langere tijd.

Gescheiden mensen, pensionado’s, arbeidsmigranten

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, die als eerste de Nationale Actieagenda ondertekende, constateert dat er aanleiding is voor zorg. ‘We zien steeds meer mensen intrek nemen op vakantieparken zoals gescheiden mensen, pensionado’s, arbeidsmigranten, maar ook mensen die onder de radar willen blijven. Als permanent wonen de overhand neemt, is het voor ondernemers moeilijk om weer toeristen aan te trekken en wordt zo’n park kwetsbaar.’ Ook wijst zij op de grote verschillen tussen gemeenten in de handhaving op vakantieparken: ‘Je hebt gemeenten die hard en streng optreden en je hebt gemeenten die veel gedogen.’

Het afgelopen jaar bracht De Monitor voor het onderzoek Woonproblemen twee afleveringen door op Nederlandse vakantieparken. Bewoners bleken daar te zijn beland, omdat ze elders geen huis konden vinden, en vaak op aanraden van instanties. Gemeenten keken lange tijd weg, maar zijn de laatste jaren overgegaan tot strenger handhaven.

Volgens de Actie-agenda is daarbij een integrale aanpak nodig. Instanties, van de dienst handhaving tot de sociale dienst en de politie, moeten in kaart brengen wie er precies op de parken wonen of het park nog toekomstperspectief heeft. Zo kan een gemeente besluiten eigenaren te ondersteunen, een park te saneren, of om te vormen tot woonwijk.

Minister Ollongren houdt die laatste optie nadrukkelijk open. Ze vindt dat er een oplossing moet komen voor mensen die op vakantieparken wonen en permanent in angst leven voor dwangsommen. Gemeenten krijgen van de minister het komende jaar voor 1,1 miljoen euro aan extra ondersteuning. Zes gemeenten krijgen daarnaast een eenmalige bijdrage om hun dienst handhaving te ondersteunen, op voorwaarde dat er ‘expliciet aandacht is voor een oplossing voor bewoners’.

55.000 illegale vakantieparkbewoners

Gisteren verscheen nieuw onderzoek naar permanente bewoning van vakantieparken op de Veluwe. Naar schatting wonen er zo’n 6000 tot 9000 mensen illegaal in vakantiehuisjes. Doorvertaald naar heel Nederland, zou dat grofweg om 55.000 illegale vakantieparkbewoners gaan. Veruit de grootste groep zijn ouderen, gevolgd door arbeidsmigranten en woningzoekenden. Minder dan 5% van de illegale bewoners gebruikt de parken om onder de radar te blijven. Ook is het percentage ‘problematische’ parken op de Veluwe klein, zo’n 7 procent.

Het is daarom opvallend hoeveel aandacht er tijdens de vakantieparkentop werd besteed aan veiligheid. Volgens Bea Schouten, gedeputeerde bij de Provincie Gelderland, is het percentage misschien klein, maar zijn er op deze parken serieuze problemen met uitbuiting van kwetsbare bewoners, arbeidsmigranten en zijn er ook signalen van criminele activiteiten. Teams van regionale handhavers zijn in het kader van project Ariadne bezig de parken aan te pakken, zonder een waterbedeffect te veroorzaken naar andere regio’s in Nederland. Schouten: ‘Het is een complex probleem dat tijd nodig heeft.’

In 2023 wil Gelderland de problemen hebben weggewerkt. De provincie krijgt van het Rijk 400.000 euro om ondermijnende criminaliteit op recreatieparken aan te pakken. Minister Ollongren: ‘Het overgrote deel van de parkeigenaren doet het goed. Het gaat om die parken die het nu moeilijk hebben. Die moeten niet verder afglijden en voor de bewoners moet een oplossing worden gevonden.’

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Kun je je niet inschrijven een vakantiepark?

We zijn in dit onderzoek inmiddels aanbeland op de moeite die vakantieparkbewoners, maar ook daklozen, hebben om zichzelf in te schrijven bij de gemeente. Heb je hiermee te maken? Neem dan contact met ons op.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek