Rijdende Rechter: Oplopende boetes helpen mensen de vernieling in

donderdag 27 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

visser foto /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 27 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

We zijn in contact gekomen met de Rijdende Rechter, meester Frank Visser. Wij leggen hem de problemen voor die mensen ondervinden door opgelegde boetes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Vorig jaar liet meester Visser zich in het NCRV-programma Recht in de Regio al fel uit over het incasseringsbeleid van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Visser was woest over de manier waarop mensen financieel gezien steeds meer in de ellende raken door de werkwijze van het CJIB.

In de uitzending is Marc te gast. Hij heeft boetes gekregen van de RDW voor het niet APK keuren van zijn auto en het niet verzekeren van zijn brommers. Dit terwijl zijn brommers helemaal niet zijn bedoeld voor de openbare weg. Het totale boetebedrag begint op zo’n 2000 euro. Omdat hij dat niet kan betalen, worden zijn boetes verhoogd tot een uiteindelijk bedrag van zo’n 15.000 euro.

Als Marc zijn beklag heeft gedaan, start meester Visser zijn betoog. Marc is namelijk niet de enige die dit probleem heeft.

‘Het is verschrikkelijk en er is ook geen oplossing meer voor. Laten we maar eerlijk zeggen waar het op staat. De regering haalt inmiddels meer dan een miljard euro per jaar binnen via dat CJIB. No way dat ze uit zichzelf vrijwillig iets zullen doen wat die incassojongens daar gaat hinderen. Ze gaan net zo lang door totdat mensen in hun wanhoop een keer iets verschrikkelijks doen.’

Volgens Visser kan het niet de bedoeling zijn dat mensen door een kleine stommiteit niet meer mee kunnen in de samenleving.

‘Ik zou niet weten waarom mensen die, doordat ze administratief niet handig waren, hun hele leven lang achtervolgd worden door een schuld die nooit verjaard.’

Marcs verhaal heeft sterke overeenkomsten met de verhalen van Barry en Jolanda, die wij eerder spraken. Zij kwamen ook in de problemen door boetes die zijn uitgegeven door de RDW. Volgende week gaat Teun bij meester Visser langs om te praten over het automatische systeem van de RDW en de gevolgen die dit met zich meebrengt.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek