Ria had plots vreemde als huisgenoot. ‘Ik heb daarvoor nóóit toestemming gegeven.’

maandag 15 februari 2016 Leestijd: 1 min.

huisnummer.Ria_ /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 15 februari 2016 Leestijd: 1 min.

‘Aan de balie werd mij verteld dat er een vreemd persoon op mijn adres stond ingeschreven. Het gemeentehuis was toen even te klein.’ We krijgen een tip binnen van Ria in ons dossier Digitaal Doolhof. Zij reageert op het verhaal van Judith Prent die plots een vreemde huisgenoot had: een vrouw die zich illegaal op haar woonadres had ingeschreven en zo probeerde te frauderen. Ook Ria had ineens een huisgenoot die ze niet kende.

Ria woont al 20 jaar op een recreatiepark en vindt op een dag een brief op haar adres met een naam van de onbekende op de envelop. ‘Ik ben toen naar het gemeentehuis gegaan en heb om opheldering gevraagd.’

Onbekend persoon

‘Aan de balie werd mij verteld dat die persoon op mijn adres stond ingeschreven. Het gemeentehuis was toen even te klein. Ik was laaiend, aangezien erbij werd verteld dat daarvoor wél toestemming was vereist van de bewoner. Nou die toestemming had ik nooit gegeven!’ Een gemeenteambtenaar heeft de fout toen hersteld in de Basisregistratie Personen (BRP). ‘Ze gaven toe dat het een fout was geweest. Daarna ben ik een tijdje regelmatig naar het gemeentehuis geweest om te checken of er niet weer één of andere malloot zich had laten inschrijven op mijn woonadres.’

Toestemmingsverklaring

Door ons verhaal over Judith Prent -bij wie door de illegaal ingeschrevene ook geprobeerd is toeslagen afhandig te maken- is Ria toch wel geschrokken. ‘Als ik even tijd heb zal ik zeker weer naar het gemeentehuis gaan om te controleren of ik nog alleen ingeschreven sta.’ Ze is bang dat ze slachtoffer wordt van fraude.

Officieel moet de hoofdbewoner van een adres toestemming geven voor inschrijving op zijn/haar woonadres via een toestemmingsverklaring. Het lijkt erop alsof in sommige gemeenten de toestemmingsverklaring ook achteraf, dus pas na inschrijving, kan worden overlegd. We zoeken dit verder uit.

Heeft ook iemand zich illegaal ingeschreven op uw adres? En heeft diegene zelfs geprobeerd te frauderen? Laat het ons weten op: demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Overheid en bureaucratie / Digitaal doolhof

Is er bij jou ook gefraudeerd door middel van inschrijving op je adres?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek