Achtergrond Veel onduidelijkheid over alternatieve behandeling

Resultaat behandeling neurofeedback bij ADHD en autisme niet te voorspellen

zaterdag 22 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Neurofeedback / Ghetty Images

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

zaterdag 22 februari 2020 Leestijd: 2 min.

In onze zoektocht naar de ervaringen met neurofeedback, een hersentraining die wordt aanbevolen bij aandoeningen als ADHD, stress, slapeloosheid, autisme, zijn de reacties heel divers. Van “het is een placebo, als je er maar in gelooft” tot “mijn zoon is geweldig vooruitgegaan”. 

Dat is opmerkelijk, blijkbaar staat het resultaat niet bij voorbaat vast. Zo laat Ina weten dat ze honderden euro’s aan neurofeedback heeft uitgegeven voor haar zoon die kampt met depressieve klachten. Ze zocht een behandelaar uit die was opgeleid en ze had er vertrouwen in. Maar het heeft niet geholpen. “Ik vind dat therapeuten na maximaal acht sessies de behandeling moeten staken als er geen verbetering is.” Ook Annet laat ons weten dat ze zeer teleurgesteld is over neurofeedback: “Ik ben 5500 euro lichter. Het heeft geen enkel effect gehad, het was zonde van mijn tijd en van mijn centen.” 

De zoon van Claudia heeft er juist wel baat bij gehad, maar ze onderstreept dat de kwaliteit van de therapeut het verschil kan maken. En, zo laat ze weten, “na vijf sessies moet je verschil merken. Zeventig behandelingen, wat ook voorkomt, is echt belachelijk”. En zij is niet de enige. We krijgen meerdere mails van behandelaars en mensen die neurofeedback hebben gehad met positief resultaat. De klachten waarbij het helpt zijn uiteenlopend: angststoornissen, PDD-NOS, autisme en pijnproblemen.

lees ook: Hersentraining oplossing voor ADHD? ‘Mijn zoon is een heel ander jongetje geworden’ donderdag 13 februari

Maar wat is er bewezen? 

Wat is de stand van de wetenschap als het om neurofeedback gaat? Ook daar zien we een divers beeld. Voor de toepassing bij ADHD is het meeste onderzoek gedaan. In het Tijdschrift voor Neuropsychologie verscheen in 2018 een artikel met de conclusie dat neurofeedback ‘bij ADHD als een effectief behandelingsalternatief kan worden beschouwd met gunstige langetermijneffecten’. Maar er wordt ook gewaarschuwd dat er behoefte is aan ‘gedegen opleidingen voor beoefenaars en regulering van neurofeedbacktoepassingen’. Het maakt blijkbaar erg uit door wie je wordt geholpen. 

Naast de positieve onderzoeken, zijn er ook onderzoeken waaruit weinig tot geen effect blijkt. Dat maakt het moeilijk te beoordelen hoe effectief neurofeedback is bij ADHD. Afhankelijk van welke wetenschapper je spreekt, of welk wetenschappelijk onderzoek je bekijkt, is het of wel zeer zinvol, of heeft het geen invloed. 

Verschillende opleidingen en therapeuten

Volgens diverse mensen die reageren op onze website en sociale media, maakt het ook uit bij wie je neurofeedback ondergaat. Daar zit nogal wat verschil tussen. Sommige bedrijven zijn opgericht door wetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar de behandeling. Maar er zijn ook klinieken waar je behandeld wordt door mensen die een cursus neurofeedback hebben gedaan en aan de slag zijn gegaan. Omdat neurofeedback een alternatieve behandeling is die in principe niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, is er ook geen duidelijke controle op de bedrijven die het aanbieden. 

Heb jij ervaring met neurofeedback of past u het toe in de praktijk? Neem dan contact met ons op en deel uw verhaal! 

Wilt u op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan onderaan dit artikel in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per e-mail. 

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek