Oproep mantelzorg

“Respect voor coronamaatregelen maar dit gaat faliekant mis voor kwetsbare ouderen in thuissituatie”

donderdag 02 april 2020 Leestijd: 2 min.

Oudere vrouw thuis / ANP Foto

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

donderdag 02 april 2020 Leestijd: 2 min.

Een zorgtrajectbegeleider voor mensen met dementie slaat alarm: De goedbedoelde coronamaatregelen keren zich tegen de meest kwetsbare ouderen als we niet oppassen. Else Kersten ziet al de eerste signalen.

Zorg rondom ouderen thuis wordt op dit moment door (thuis)zorgorganisaties zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg en voor cliënten met het coronavirus. Mensen die bijvoorbeeld normaal elke dag een wijkverpleegkundige over de vloer hebben, krijgen nu soms nog maar drie keer per week iemand langs. Zeker in Noord-Brabant waar het virus om zich heen slaat.  

Cliënt dwalend over straat

Maar nu óók al alle dagbestedingen gesloten zijn komen thuiswonende dementerenden in de knel en ontstaan er andere ernstige situaties volgens Else Kersten, zorgtrajectbegeleider voor thuiszorgorganisatie Sint Annaklooster. Het hele dag- en nachtritme van mensen met dementie raakt in de war. De politie vond deze week een cliënt van mij, een vrouw met Alzheimer, ‘s nachts op straat die al uren aan het zoeken was naar haar moeder”, vertelt Kersten. “Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik denk aan wat er nog gaat komen en hoe lang dit gaat duren.”

  lees ook: Zorgen mantelzorger over vader in verzorgingshuis: “Hij zwakt af, hij zakt weg” donderdag 26 maart

Kaartenhuis dat instort

“Het is natuurlijk vreselijk verdrietig”, vervolgt Kersten. ”Ze kunnen niet meer naar de dagbesteding en ze hebben zo weinig mogelijk contactmomenten met zorgmedewerkers. Dat gaat natuurlijk ergens mis. Ik heb deze week met twee cliënten al een crisissituatie gehad.” Kersten ziet dat er een nog groter beroep gedaan wordt op mantelzorgers, die ook bijna niet meer binnen durven te komen bij hun bejaarde ouder. “Dit is vaak een druppel die de emmer doet overlopen, mensen vallen op een gegeven moment letterlijk om.”

Coronamaatregelen keren zich tegen kwetsbare ouderen

Kersten is al jaren werkzaam in de zorg in de regio Eindhoven. “Je moet je voorstellen dat sommige cliënten vier, vijf dagen in de week naar de dagbesteding gingen en dat is nu helemaal tot stilstand gekomen, die zitten thuis. Voor hen zélf en voor hun omgeving is dit natuurlijk níet te doen. Dat gaat tot ongelukken leiden, dat is mijn grootste angst.” 

Moeilijk in tijden van Corona

“Hóe gaan we dit nu oplossen nu de coronamaatregelen verlengd zijn met nog eens vier(!) weken? Want besef je: we krijgen niet zo maar iemand opgenomen, ook al is hij ernstig in de war. De wachtlijsten voor opname in een verpleeghuis in deze regio zijn al flink opgelopen. En dit wordt nu al hélemaal moeilijk in deze tijden van corona. Uiteraard alle respect voor de maatregelen en alle goede bedoelingen. Maar ik merk nu al: dit gaat mis en wát gaan we eraan doen?” 

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

249 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Mantelzorg

Herken jij dit verhaal?

Ben jij een zorgmedewerker die werkt met kwetsbare ouderen of ben jij mantelzorger? Herken jij je in dit verhaal en maak jij je ook zorgen over de gevolgen van het afschalen van zorg thuis? Laat het ons hier weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek