Portret Appen achter het stuur

Renske werd aangereden door appende bestuurder: ‘Ik dacht: dit is het einde’

maandag 30 april 2018 Leestijd: 1 min.

Renske in gesprek met Teun voor onze uitzending / De Monitor

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

maandag 30 april 2018 Leestijd: 1 min.

Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je komt onverwachts in een file terecht en de bestuurder achter je ziet die niet aankomen. Het gebeurde Renske. De bestuurder van de vrachtwagen achter haar zag haar niet en reed vol op haar in. Hij was afgeleid door zijn telefoon. We spreken Renske voor onze uitzending over verkeersveiligheid.

Renske zag de vrachtwagen in haar spiegel in volle snelheid op haar afkomen. Ze kon geen kant op. ‘Mijn vader had mij ooit verteld dat je in zo een situatie al je spieren moet ontspannen. Zo loop je het minste kans op botbreuken. Dat heb ik toen dus maar gedaan. Je bedenkt je: ‘Dit is dan het einde.’ Een harde klap volgde en het moment daarna was ze op weg naar het ziekenhuis.

‘Eerst was ik bang dat ik mijn nek gebroken had, maar achteraf bleek dat ik heel veel geluk heb gehad.’ Renske hield er geen zwaar lichamelijk letsel aan over, maar ze ondervindt nog wel elke dag de gevolgen van het ongeluk. ‘Ik heb vaak aanvallen van hoofdpijn, moeite met plannen en onthouden, concentratieproblemen en ik ben veel sneller moe. Wat ik vroeger in één dag deed, moet inmiddels in drie dagen.’ Haar leven is door het ongeluk dus wel degelijk voorgoed veranderd.

Hogere straf?

Minister Grapperhaus wil de straf op appen verhogen naar een maximale straf van twee jaar cel, maar voor Renske is zo een hoge straf geen genoegdoening. ‘Uiteindelijk vind ik dat de dader iets moet leren, en gebeurt dat nou als hij twee jaar de gevangenis in moet? Uiteindelijk moeten de slachtoffers met de consequenties dealen, en hebben zij er niets aan als een dader de cel in gaat.’

Renske begrijpt ook wel dat mensen hun telefoon gebruiken in de auto. Ze deed het zelf tot kort geleden ook regelmatig. Zelfs nog na het ongeluk. ‘Als je een berichtje krijgt wil je toch even kijken, en denk je vaak dat er verwacht wordt dat je meteen antwoordt.’ Inmiddels is ze daarom ook niet meer boos op de bestuurder die haar aanreed.

Het hele verhaal van Renske is te zien in onze uitzending over verkeersveiligheid. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Verkeersveiligheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Verkeersveiligheid

Research

Deel jouw ervaring 52 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 15 mei 21:25u, NPO2

211 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het aantal ernstig gewonden en het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren gestegen. Burgers, gemeenten en deskundigen roepen dat ...
Alles over dit onderzoek