Oproep Giftige Grond

Reinoud zit opgescheept met 1.300 lekkende gifvaten: “Dat niemand iets doet, vind ik ongelofelijk”

zondag 06 september 2020 Leestijd: 1 min.

1300 vaten vol giftig blusschuim op het terrein van Arts / De Monitor

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Birte Schohaus
Mira Sys
zondag 06 september 2020 Leestijd: 1 min.

Stel: je zit opgescheept met 1.300 vaten giftig afval die niet van jou zijn. Ze beginnen te lekken. Wat doe je? Het overkwam Reinoud Arts, eigenaar van een bedrijventerrein in Doetinchem. 

Arts verhuurde een deel van het terrein aan een bedrijf dat oude brandblusapparaten wilde recyclen. Helaas: dat recyclen mislukte en de huurder ging failliet. Sinds 2011 staan er op het terrein van Arts zodoende 1.300 vaten van duizend liter, vol met oud brandblusschuim. Veel meer dan de tien vaten die in de milieuvergunning zijn toegestaan. De omgevingsdienst stelde deze overschrijding bij meerdere controles vast, maar zag geen aanleiding om in te grijpen.

Het oude blusschuim bevat giftige PFAS: stoffen die nauwelijks af te breken zijn en schade aanrichten als ze in het milieu of ons lichaam terechtkomen. De vaten zijn na negen jaar in de buitenlucht flink verweerd; uit sommige lekt schuim dat groen uitslaat. “Diep droevig”, vindt Arts het. “En het stinkt ontzettend.”  

Artikel gaat door onder de video.

Arts is niet de veroorzaker van de vervuiling, maar zit er wel mee. Jarenlang heeft hij bij verschillende handhavende instanties aangeklopt, maar zonder resultaat. Daardoor werd de schade door lekkage alleen maar erger. Opruimen kost inmiddels minimaal een miljoen euro: kosten die waarschijnlijk terechtkomen op het bordje van de belastingbetaler of — als hij pech heeft — op dat van Arts. 

Vorig jaar leek er schot in de zaak te komen: ook handhavers stelden de lekkages vast. Tot op de dag van vandaag is er echter nog geen oplossing. Arts is de wanhoop nabij: hoe heeft dit zover kunnen komen? Hoe heeft deze misstand zich onder het toeziend oog van handhaving kunnen voltrekken? De Monitor zoekt het uit, samen met het onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money. 

Ben jij een handhaver die ervaring heeft met dit soort zaken? En zou je ons meer willen vertellen over de wereld van de milieuhandhaving? Laat van je horen!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Giftige grond
Verkenning Research Opnames Uitzending

25 tips

ontvangen

Wonen en leefomgeving / Giftige grond

Weet jij hier meer over?

Ben jij een handhaver die ervaring heeft met dit soort zaken? En zou je ons meer willen vertellen over de wereld van de milieuhandhaving? Laat van je horen!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zal je maar gebeuren. Je zit opgescheept met een industrieterrein vol met 1300 lekkende gifvaten. Ze zijn niet van jou, maar staan wel op jouw terrein. Wat moet je dan?
Alles over dit onderzoek