Recordbedrag aan economische schade door files

vrijdag 08 december 2017 Leestijd: 2 min.

Avondspits A20 / ANP

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

vrijdag 08 december 2017 Leestijd: 2 min.

De schade door de files voor de transportsector is opgelopen naar een recordbedrag van 1,2 miljard euro. Dit heeft de wetenschappelijke organisatie TNO becijferd in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De schade wordt veroorzaakt doordat chauffeurs bijvoorbeeld moeten omrijden, extra brandstofkosten moeten maken en doordat spullen te laat in de winkels worden afgeleverd.

Afgelopen jaren is de filedruk al enorm toegenomen maar de voorspelling is zelfs dat tot 2022 de files zullen blijven groeien. Hoe voorkomen we dat Nederland dichtslibt?

1000 kilometer aan asfalt erbij

Meer dan 1000 kilometer aan asfalt komt er komende jaren bij om de files te bezweren. Maar ‘het filemonster ermee verslaan, dat gaat niet lukken’ waarschuwt de nieuw aangetreden minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora Van Nieuwenhuizen-Wijbenga, vorige week nog in haar eerste Kamerdebat. Wat moet er dan wél gebeuren om de toenemende files te bestrijden?

File-ergernis

Het is inmiddels de grootste ergernis van bijna elke Nederlander die ’s ochtends in de auto stapt: ‘Hoe kom ik door die ellendige files heen op tijd op mijn werk?’ Er zijn zelfs dagen dat er meer dan 800 kilometer aan verkeersopstoppingen staat, het is geen uitzondering meer. Onze economie draait weer op volle kracht. Vooral rond de steden loopt het vast en er is soms geen doorkomen meer aan.  

 

 

 

Hoe houden we Nederland bereikbaar?

Natuurlijk, méér asfalt helpt. Maar er moet meer gebeuren om de grote drukte op de weg in goede banen te leiden. Welke maatregelen zijn het meest effectief? Zo wordt al jaren gesproken over een spitstax, de autorijder beboeten op drukke momenten. Zou dat dé oplossing zijn om mensen uit de auto te krijgen? Of moeten we meer naar technologische vernieuwingen kijken als zelfrijdende auto’s? Op dit moment wordt meer dan 90% van de ongevallen veroorzaakt door menselijke fouten. Nu al kunnen sommige auto’s remmen als ze achterop een file dreigen te rijden. Ook met platooning van trucks wordt geëxperimenteerd: vrachtwagens die computergestuurd in colonne rijden zodat ze de weg efficiënter gebruiken.

Welke maatregelen zijn het meest effectief?

Een ding is zeker: als we niet harder ingrijpen dan slibt Nederland dicht. Dit is geen spookbeeld voor de langere termijn, maar de realiteit voor de komende vijf jaar. Hoe komt het dat we dit probleem maar niet het hoofd kunnen bieden? Wat zijn effectieve maatregelen? Wordt het niet tijd om ze in te zetten en wel zo snel mogelijk, voordat Nederland helemaal dichtslibt.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Fileleed in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Fileleed in Nederland

Verkenning

Hoe houden we Nederland bereikbaar? Wat wil jij als spitsrijder of als ondernemer die schade ondervindt van de files. Of heb jij onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van Nederland? Tip ons dan!

Deel jouw ervaring

10 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Fileleed in Nederland

Oproep:

1000 kilometer aan asfalt komt erbij maar de files ermee oplossen dat gaat niet lukken. Hoe voorkomen we dat Nederland dichtslibt? Help mee met ons onderzoek. Wat wil jij als spitsrijder of ondernemer die schade ondervindt van de files. Of heb jij onderzoek gedaan naar de bereikbaarheid van Nederland? Tip ons dan!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Afgelopen jaren is de filedruk enorm toegenomen. En de voorspelling is zelfs dat tot 2022 de files zullen blijven groeien. Hoe voorkomen we dat Nederland dichtslibt?
Alles over dit onderzoek