Rechtsongelijkheid aan de keukentafel?

vrijdag 08 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Uenk interview /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 08 januari 2016 Leestijd: 1 min.

In het onderzoek Zorg in de gemeente bekijken we de zorg in verschillende gemeentes. De zogenoemde transitie loopt nog niet geheel vlekkeloos en voor zorgvragers is nog steeds veel onduidelijk. Die verwarring blijkt bijvoorbeeld uit de verhalen van onze tipgevers. Een voerde twee 'keukentafelgesprekken' met verschillende uitkomsten. Een ander stelt dat hij te maken kreeg met een ‘sjoemelende’ zorgaanbieder.

‘Ik vind dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft een gesprek op een eerlijke manier te voeren en duidelijk moet zijn over de status. En dat er iemand moet zitten die geen rechtstreekse financiële belangen heeft bij de uitkomst van het gesprek. Ik concludeer dat dat niet overal gebeurt,’ zo stelt onderzoeker Niels Uenk (PPRC/Universiteit Twente).

Uenk doet momenteel promotieonderzoek naar gemeentelijk opdrachtgeverschap in het sociaal domein. Daarvoor onderzoekt hij de WMO-contracten die gemeentes hebben afgesloten in het kader van de decentralisatie. Die contracten verschillen sterk. Zorgt dit niet voor rechtsongelijkheid? We zoeken Niels Uenk op voor een interview.Reageren?
Dat kan via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek