Rechter tikt Openbaar Ministerie op de vingers over schending ambtsgeheim

maandag 08 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Vrouwe justitia / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 08 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Het Openbaar Ministerie (OM) is op de vingers getikt door de rechter, omdat zij aan SBS6 beelden van een verdachtenverhoor heeft gegeven, die uitgezonden zijn in een documentaire. Hierdoor maakt het OM zich schuldig aan schending van het ambtsgeheim, naar oordeel van het hof. Het gaat om een bijzondere uitspraak over het ambtsgeheim: de geheimhoudingsplicht die hoort bij bepaalde beroepen, waaronder ook officieren van justitie. De uitspraak is voor het OM aanleiding om de mediacontracten die worden gebruikt voor mediaproducties over het werk van de politie en het OM aan te passen, zo laat zij weten aan De Monitor.

In het onderzoek Politie Online kijken we naar de uitingen van de politie online en op televisie. Eén van de vragen hierbij is of de politie en/of het OM zich schuldig maakt aan schending van de geheimhoudingsplicht door het publiceren van beelden en informatie van slachtoffers, verdachten en veroordeelden. Ook politieagenten hebben geheimhoudingsplicht.

‘De dubbele moord in Amsterdam-Noord’

 

In november 1997 worden in een woning in Amsterdam-Noord de levenloze lichamen van een bejaard echtpaar aangetroffen. Vijftien jaar later, in 2014, worden twee mannen veroordeeld voor een gevangenisstraf van zeventien jaar voor de dubbele moord.

Door SBS6 wordt besloten een documentaire te maken over deze zaak, waarbij het politieonderzoek centraal staat: ‘de dubbele moord in Amsterdam-Noord’. Twee officieren van justitie besluiten – na interne afstemming – medewerking te verlenen aan de documentaire. Onderdeel van die medewerking is dat door het OM toestemming wordt gegeven de opnames van de verhoren van de twee mannen ter beschikking te stellen aan SBS6.

In de documentaire, die in 2014 werd uitgezonden, is te zien hoe de twee mannen worden verhoord door een tweetal rechercheurs van de politie, bezien vanuit drie cameraposities. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt, de stemmen zijn vervormd en de beelden zijn ondertiteld.

Aangifte

 

Eén van de twee veroordeelde mannen doet aangifte tegen het OM. Hij meent dat de officieren van justitie hun ambtsgeheim hebben geschonden door beelden van zijn verhoor bij de politie ter beschikking te stellen aan SBS6. En daarin geeft het hof hem gelijk: het verstrekken van audiovisueel geregistreerde beelden van het politieverhoor, met als doel het werk van de politie te laten zien in een slepend moordonderzoek, weegt niet zwaarder dan de geheimhoudingsplicht van de officieren. De belangenafweging in dit specifieke geval is niet juist gemaakt, aldus het hof.

Wel geeft het hof aan dat met de belangen van de klager rekening is gehouden doordat maar een klein deel van het verhoor is getoond in de documentaire, zijn gezicht is geblurd en zijn stem vervormd. De twee officieren van justitie worden dan ook niet vervolgd hiervoor.

'Unieke zaak'

 

Voor Gerard Spong, advocaat van de veroordeelde man, is dit een vrij unieke zaak geweest. ‘Ik heb dit nog nooit eerder gemaakt en ik ben er ook van geschrokken.’ Spong is blij dat het hof van mening is dat er sprake is van schending van ambtsgeheim, maar vindt ‘het slappe hap’ dat twee officieren van justitie niet vervolgd worden. ‘Ze hadden vervolgd moeten worden om duidelijk te maken dat dit een ernstige misdrijf is en dat dit absoluut niet kan.’ Op het schenden van het ambtsgeheim kan tot een jaar celstraf gegeven worden.

OM: aanpassing mediacontracten

 

De uitspraak is voor het OM aanleiding om de mediacontracten die worden gebruikt voor mediaproducties over het werk van de politie en het OM aan te passen, zo laat zij weten aan ons. Het gaat met name om het deel over verstrekking van beeld- en geluidsmateriaal aan programmamakers.
Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Ben jij te zien of te horen in een bericht, een foto of een filmpje van de politie online of op televisie?

Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten en vul ons tipformulier in!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek