Reacties van slachtoffers woninginbraak: "Maar mevrouw, wij gaan niks met uw aangifte doen"

maandag 25 november 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

maandag 25 november 2013 Leestijd: 1 min.

Vrijdag gaf plaatsvervangend korpschef Ruud Bik hoog op van het terugbellen van slachtoffers van een woninginbraak. Inderdaad, 96% krijgt binnen twee weken een belletje, zo meldde Minister Opstelten onlangs nog. En de burger zou dat op prijs stellen. Wij hebben tientallen meldingen gekregen van slachtoffers van inbraak. Zij vertellen een ander verhaal: de politie komt wel, maar daarna horen ze weinig tot niets over het eindresultaat. Wat heb je dan aan een belletje na 14 dagen? Hier twee voorbeelden:

Reactie 1:

"Bij mij is ingebroken via de zolder, mijn hele huis was leeg gehaald. Zowel de zolder als mijn huis zat onder de vingerafdrukken. De politie hebben de vingerafdrukken mee genomen. Tot mijn verbazing krijg ik 2 dagen later van anderen te horen dat het mijn buurjongen is geweest en ik krijg een mooi gedetailleerd verhaal. Ik bel vervolgens de politie op om dit verhaal bij te voegen. Helaas kreeg ik toen te horen. ”Maar mevrouw wij gaan niks met uw aangifte doen, het is zoeken naar een speld in de hooiberg bij deze sluit ik de aangifte.” Ik was met stomheid geslagen juist omdat er super veel aanknopingspunten waren. Helaas hebben ze daarna weer ingebroken en ook hier heeft de politie niks mee gedaan. Ik vind het schandalig en heb bijna een jaar in angst geleefd."

Reactie 2:

"Een insluiper, die via een dakraam mijn pand was binnengedrongen, heeft uit mijn slaapkamer een waardevolle collectie sieraden geroofd. Ik heb hiervan aangifte gedaan bij de politie. Er waren duidelijke aanwijzingen via welk belendend perceel de insluiper mijn pand was binnengedrongen. Er is onderzoek gedaan naar vingerafdrukken, maar verder heeft men niets ondernomen."

Ondertussen meldt het Parool dat inbraak in Amsterdam explosief toeneemt. Het terugbellen na een inbraak is maar een deel van het verhaal. Zouden de slachtoffers niet liever willen horen tot welk resultaat de aangifte leidt? Wat is uw ervaring? Meld het ons!

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek