Reacties op uitzending Overgewicht: ‘Er is geen erkenning voor eetverslaving’

maandag 24 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

reacties uitzending overgewicht /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 24 oktober 2016 Leestijd: 2 min.

Veel kijkers herkennen zich in de verhalen uit de uitzending over het dossier Overgewicht. We onderzochten of er voldoende goede zorg is voor mensen met obesitas. Een deel van de tipgevers voelt erkenning voor hun jarenlange strijd. Ze mailen ons over hun wanhoop en zoektocht naar de juiste hulp en begeleiding. Anderen hebben een oplossing om de steeds dikker worden Nederlander te helpen. Een greep uit de reacties.

Een 48-jarige vrouw stuurt ons haar zware levensverhaal. Door ervaringen uit haar kindertijd en het verlies van dierbaren heeft ze een moeizame relatie met eten opgebouwd, met als gevolg dat ze jarenlang te zwaar was.Uiteindelijk heeft ze met behulp van een psycholoog haar ‘eetverslaving’ onder controle gekregen. Ze schrijft ons verder:

‘Wat mij opvalt in onze maatschappij is dat er geen erkenning is voor een eetverslaving’

Volgens haar zijn er wel klinieken voor alcohol, drugs, gameverslaafden en ook klinieken voor de juíst niet-eetverslaafde (anorexia). En dat klopt niet volgens haar:

‘Tegen iemand met extreem overgewicht wordt er vaak gezegd: eet gewoon wat minder! Dat zeg je toch ook niet tegen een alcoholverslaafde? Drink gewoon wat minder!’

Dat sommige mensen met obesitas wanhopig zijn en er uiteindelijk kilo’s aan eten om maar in aanmerking te komen voor een maagverkleining is onder andere herkenbaar voor een 22-jarige vrouw. ‘Ik kwam in de beginperiode niet in aanmerking voor een maagverkleining, dus ben ik me gewoon gaan 'vol eten' om toch in aanmerking te komen,’ zo laat ze ons weten.

Wanhopig is ook een 69-jarige man die zelfs onder begeleiding van een diëtist niet afvalt. En blijkbaar kan zijn huisarts ook niet heel veel voor hem doen:

‘Kortgeleden heeft mijn huisarts me verteld: ‘Je hebt gewoon pech, dit is jouw lichaam met extreem trage verbranding en daar kun je weinig aan doen'.’

Een andere tipgever schrijft dat ze juist een hele behulpzame huisarts heeft, die een mooi traject voor haar heeft opgezet. Een pakket van huisarts, diëtiste en een (revalidatie) sportschool. En allemaal vergoed. Helaas is het niet van lange duur. ‘Toen ik de smaak goed te pakken had en 35 kilo kwijt was, stopte de vergoeding van de sportschool en werd de diëtiste half vergoed. Het was daardoor voor mij niet meer betaalbaar en omdat het sporten was gestopt verdween ook langzaamaan de motivatie.’ Ze hoopt dat ‘verzekeraars eens wakker worden’ en dat er hulp komt voor mensen zoals zij:

‘Nu is het tijd voor ons die tussen wal en schip vallen met ons overgewicht.’

Voedingsindustrie
Naast herkenning zijn er ook veel reacties van tipgevers over oplossingen om overgewicht te bestrijden. Verschillende diëten komen voorbij in de reacties. De één ziet een oplossing in biologisch eten, de ander in minder suikers en minder vetten. ‘Wat ik mis in de uitzending is het grote probleem van de voedingsindustrie,’ schrijft iemand ons. Een ander:

‘Haal al die (vr)eetmogelijkheden een beetje weg uit de openbare ruimte en uit de winkels.’

Heb jij een tip voor het dossier Overgewicht? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

635 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek