Reacties op uitzending: 'Je continu moeten bewijzen is killing'

maandag 09 januari 2017 Leestijd: 2 min.

flexwerk1plaatjeflexlassen /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 09 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Veel reacties vandaag en gisteravond op onze uitzending over ons onderzoek in het dossier flexwerk. Een flink aantal mensen herkent zich in de verhalen over hoe vervelend flexwerk kan zijn. Maar er is ook kritiek omdat de kant van de werkgevers onvoldoende belicht wordt.

Veruit de meeste mails die we binnenkrijgen zijn afkomstig van andere flexwerkers, zoals Maria. Zij beschrijft hoe ze als alleenstaande moeder van 3 kinderen 25 jaar lang, naast een baan van 20 uur, flexte om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu is ze 69 en moet ze leven van een klein pensioen. Maria vraagt zich af of ze niet beter 20 uur had kunnen blijven werken met daarnaast een bijbetaling van een uitkering. Dan was ze nu niet helemaal 'op' geweest.

‘Ik zit de uitzending te kijken en me vreselijk boos te maken.’

Maria

Een andere flexwerker schrijft dat ze ‘bijna opgelucht’ is dat hier aandacht aan wordt besteed. Ze mist alleen dat hoger opgeleiden hier ook mee te maken hebben. Zij heeft een academische achtergrond en is sinds 2012 ‘werknomade’. Binnen 4 jaar had ze 4 verschillende banen. ‘Niet alleen is de onzekerheid en je continu moeten bewijzen killing, ook het gevoel afgedankt te worden nadat je max 2 jaar het uiterste hebt gegeven.’ Ze vindt het een schande dat niet in scholing wordt geïnvesteerd, terwijl vaste werknemers wel van alles aangeboden krijgen.

‘De uitzending heeft me diep geraakt omdat ik mezelf terug zie: elke dag strijden voor elke euro.’

Mourad Benamar

Kritiek

Kritiek is er ook. Zo meldt zich flexwerker Rudolph Grunnekemeijer die veel begrip heeft voor de dilemma’s van werkgevers: ontslag is te moeilijk en te duur en daarom hangen werkgevers aan flex. Bovendien zegt Rudolph dat sommige bedrijven echt flexibele krachten nodig hebben. Daar heeft hij ook gelijk in. We hebben in onze uitzending ook niet betoogd dat aan alle flex een einde moet komen.

Er waren ook een aantal specialisten met commentaar. Zo schrijft arbeidseconoom Fabian Dekker dat het echt mogelijk is om flexibiliteit en zekerheid binnen bedrijven te combineren. Hij kijkt liever vooruit en wil praten over oplossingen, en niet blijven hangen in een diagnose van de schaduwkanten. Zijn naamgenoot en collega Ronald Dekker reageert als volgt:

Rijdende Rechter

Tenslotte reageert de voormalige Rijdende Rechter, ooit werkzaam voor onze eigen omroep.

Hij wordt binnenkort op zijn wenken bediend. We hebben ook aan de KRO-NCRV een aantal vragen gesteld en zodra we de antwoorden hebben schrijven we daar een stuk over. Heeft u ook ervaringen met flexwerk, of wilt u meedoen aan het live debat dat we over dit onderwerp organiseren op 30 januari, meld u zich dan bij tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek