Reacties na uitzending: selectie begint al bij de basisschool

maandag 07 maart 2016 Leestijd: 3 min.

onderwijs_15 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 07 maart 2016 Leestijd: 3 min.

Na onze uitzending van gisteravond reageren veel vaders en moeders op het dossier Eindexamens. We lieten zien hoe scholen slagingspercentages soms ten koste van leerlingen proberen te beïnvloeden. De ouders die zich melden, ervaren hoe scholen een mooie schoolcarrière van hun kinderen dwarsbomen. Hieronder beschrijven we een paar van de reacties die wij nader zullen gaan onderzoeken.

De meeste reacties vertellen hoe leerlingen al vóór de toelating tot de middelbare school in de problemen komen. Een moeder schrijft dat er steeds minder ruimte is voor twijfelgevallen, zoals leerlingen die tussen twee niveaus vallen of die een beperking hebben.

De basisschoolleraar wordt bijvoorbeeld door middelbare scholen gevraagd het advies naar een lager niveau bij te stellen en zeker géén ‘tussenadvies’ te geven, zoals HAVO/VWO. Zo dring je twijfelgevallen naar het laagste niveau, in plaats van dat je bekijkt wat de leerling met alle krachtsinspanningen echt aan kan, zo denkt deze moeder.

bijschrift: deze tweet is niet van een van de moeders die hier worden opgevoerd.

Deze moeder denkt dat het komt door de scoringsdrift en strafkorting in geld. Want, zo denkt ze: als zo'n twijfelgeval toch naar een hoger niveau doorstroomt zal deze misschien de scoringscijfers drukken.

Droomopleiding

Een andere moeder schrijft dat haar zoon ten onrechte is weggehouden van een opleiding die hij best had kunnen beginnen. In groep 8 haalde hij een prima CITO-score voor de HAVO. Maar in groep 6 scoorde hij nog VMBO-tl. De school beweert dat ze geen dubbel advies mag geven en dus werd het VMBO. Maar volgens de ouders kan dat bij twijfelgevallen wel degelijk. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker, geeft, zo claimen ze, hen daar gelijk in. Nu wordt de droom van haar zoon verstoord.

Onze zoon ziet hierdoor wellicht zijn droomopleiding, later dan gewenst doorgaan.

Weer een andere moeder haalt hard uit naar een ROC in het Oosten van het land. “De school heeft letterlijk gezegd dat ons kind de statistieken van de school drukt en als zij niet 100 procent zeker weten dat hij slaagt, kan hij beter weg gaan.” Haar zoon heeft een contract moeten tekenen, heeft geen passend onderwijs gekregen en is tegen alle beloftes in verwijderd van school, zo schrijft de moeder.

Ze hebben letterlijk gezegd dat de maatschappij niet zit te wachten op zo'n jongen zoals hij is.

Leerlingen middelbare school

Ook een middelbare scholier reageert op onze uitzending. Hij zegt na 1 dikke onvoldoende in een verder goede schoolcarrière te horen te hebben gekregen dat hij beter van havo 5 naar het mbo kon gaan. Hij voelde zich compleet overvallen. “Het voelde dan ook alsof het gesprek vanuit het niets kwam en het was erg onpersoonlijk. Daarbij kwamen ze erg sturend over zonder goede argumentatie over waarom het voor mij beter zou zijn.“

Deze scholier en zijn ouders accepteerden het niet. Hij volgde bijlessen, haalde een 6.4 op zijn eindexamen en slaagde zonder één onvoldoende. Hij denkt dat zijn school vanwege slechte slagingspercentages hem een ander pad op wilde sturen.

Het uitsluiten of terugplaatsen van kinderen is volgens een twitteraar bovendien funest voor het zelfbeeld van een kind.

Verkooppraat

Een vader mailt hoe zijn zoon van school werd gestuurd bij de overgang van 5 naar 6 VWO. Van de school zou al langer gezegd worden dat ze selecteren op slagingspotentie. Twijfelachtige leerlingen werden geadviseerd HAVO-examen te doen. Zijn zoon bleef voor de 2e keer zitten in het jaar dat zijn moeder overleed, en moest naar het volwassenenonderwijs. Dan houden ze wel het geld, maar hebben geen last van zijn scores. Dat pikte de vader niet.

Van de zorgplicht blijft in de praktijk niks over. Dat is verkooppraat.

Uiteindelijk heeft de zoon op een particuliere school VWO 5 en 6 in één jaar met gemiddeld een 7 afgerond. Aan de leerling lag het dus niet, zo zegt de vader. “Van de zorgplicht, waarmee ze te koop lopen tijdens de open dagen, blijft in de praktijk niks over. Dat is verkooppraat.”

Heb je ook ervaring met de scoringsdrift van scholen, mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl. De bovenstaande tips zijn nog niet geverifieerd, maar geven wel een mogelijke richting aan van ons onderzoek. Pas na wederhoor en controle noemen we eventueel de betrokkenen bij naam.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek