Reacties na uitzending: ‘Omscholen op je 50e is lachwekkend’

maandag 23 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Werkloosheid /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 23 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Productiemedewerkers, metaalbewerkers, schilders, woningstoffeerders, maar ook verpleegkundigen: de reacties in het onderzoek Doorwerken tot 67 komen uit uiteenlopende beroepsgroepen. De meesten van onze tipgevers herkennen zich in de verhalen van de stratenmakers en betonijzervlechter Michel uit de uitzending.

Zo mailt een onderhouds-en storingsmonteur dat ook hij jong is begonnen met werken in de fabriek. Hij moet nu – op zijn 55e- nog regelmatig klimmen en onder machines werken. Fysiek wordt het volgens hem steeds moeilijker:
 

Ik heb het idee dat de politiek op een andere planeet woont.

Werkdruk maakt het zwaarder 
Veel mensen laten weten dat hun werk misschien niet fysiek zwaar is, maar dat ook zij zich zorgen maken over de opschuivende AOW-grens. Een psychiatrisch verpleegkundige mailt ons dat zij vindt dat de ‘hele verpleegkundige beroepsgroep ook behoort tot de zware beroepen.’ Bovendien zorgt de toenemende werkdruk in de GGZ en de steeds complexere zorg er volgens haar voor dat zij dit werk niet gaat volhouden tot de 67.

ZZP’ers onderbelicht 
Een onderbelichte groep is de ZZP’er, zo mailen verschillende van hen ons. Een zelfstandig woningstoffeerder laat weten dat hij regelmatig moet fitnessen om het werk vol te houden. Hij is nu 65 en heeft 2 hartinfarcten en 2 knieoperaties achter de rug. 

Mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering is al gestopt met mijn 60ste.

Een thema waar we al eerder in het dossier Doorwerken tot 67 aandacht aan hebben besteed. Ook verloskundige Lenie Kat maakt zich hier zorgen over vertelde ze ons: ‘Ik heb nog geprobeerd om de verzekering met 5 jaar te verlengen, maar die premies waren zo schrikbarend hoog. Dat is gewoon te duur. Blijkbaar ziet de verzekering ook in dat ik een zwaar beroep heb, en zien ze mij als een groot risico.’ 
Omscholen een oplossing? De vraag of omscholen zin heeft voor mensen in een ‘zwaar beroep’ houdt veel kijkers bezig. De eigenaar van een klein schildersbedrijf, denkt van niet.

 

Omscholen op 50-jarige leeftijd is toch lachwekkend, niemand neemt die mensen aan omdat het veel te duur is.

Een andere tipgever stelt vast dat een AOW-leeftijd van 65 jaar ‘onhoudbaar’ is. ‘De levensverwachting neemt continu toe, en met de ontwikkelingen in de geneeskunde is het einde voorlopig nog niet in zicht. Op deze manier wordt de AOW-uitkering een steeds zwaardere last voor de nog wél werkende mensen. Het geld moet immers ergens vandaan komen.’

Voor de hand liggende oplossing is dan natuurlijk omscholen, zodat werknemers het langer volhouden. Er gebeurt veel op dit vlak, maar verschillende deskundigen laten ons weten dat het in de praktijk lang niet altijd werkt.

 

Bekijk hier de uitzending over doorwerken tot 67.

Lees meer over

Werk en inkomen Doorwerken tot 67
Verkenning Research Opnames Uitzending

382 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Na de zware beroepen richten we ons nu o...
Alles over dit onderzoek