Reacties na de uitzending: veel slechte ervaringen met incasso en ook deurwaarders

maandag 25 april 2016 Leestijd: 2 min.

Presentator Teun van de Keuken belt met een incasso-medwerkster /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 25 april 2016 Leestijd: 2 min.

Veel mensen reageren boos op onze reportage van gisteravond in het dossier Schulden. Boos omdat ze zich in de verhalen over foute incassobureaus herkennen. Sommige kijkers dragen ook nieuwe tips aan die we kunnen uitzoeken.

Een opmerkelijke reactie komt van iemand die geïntimideerd is door een incassobureau nadat hij juist betaald had. Een mail of telefoontje loste niets op, en dus is er stress. Een andere vrouw stuurt, met ons in de cc, een woedende brief aan een corporatie. Die eist 25 euro, terwijl er volgens de brievenschrijfster juist geld aan haar gestort moet worden. Het zit deze mevrouw hoog, want de mail is naar meerdere redacties en de Ombudsman gestuurd.

Excuses

Meer voor de hand liggende ervaringen gaan over het ontvangen van verkeerde facturen. Een familie schrijft ons over een telecom-bedrijf dat hen jaren geleden een onterechte factuur toestuurde. Zij losten dat op door meteen een klacht in te dienen bij brancheorganisatie NVI. Hierna volgen excuses van het bureau in kwestie. Hun advies: meteen de NVI inschakelen.

Niet schrikken

Een ander pittig verhaal is van een bijstandsgerechtigde wiens familie wordt lastiggevallen door een incassobureau. Volgens de tipgever zette die zelfs zijn moeder onder druk om elke maand iets te betalen, anders zou bij haar zoon beslag worden gelegd. Maar sommige mensen mailen dat ze zich niet laten intimideren. 'Ik schrik niet van een incassobureau. Helaas zijn er veel mensen die maar betalen om van de intimidatie en het gezeur af te zijn.' We krijgen daarentegen ook mails van mensen die overduidelijk moeite hebben om te doorgronden wat er aan de hand is. De wereld van de incasso is voor een flink aantal mensen te ingewikkeld, en mede daarom verzetten velen zich ook niet.

Anonieme bron

Er is ook kritiek. Bijvoorbeeld dat we de namen van de incassobureaus niet noemen, zo meldt iemand op Twitter. Dat is niet helemaal waar want we noemen er een paar, maar het is inderdaad niet ons doel geweest ze allemaal te noemen. Ten eerste omdat het ons om het systeem gaat, en dat ga je vergeten als je je richt op individuele bedrijven. En we wilden het bureau van de anonieme medewerkster niet noemen omdat we haar identiteit willen beschermen.

En zo zijn er nog veel meer verhalen binnen gekomen. Mijnheer Goudriaan belde ons dat hij een onterechte factuur effectief leek te hebben aangevochten, maar kreeg die alsnog op de deurmat, nu van een nieuw incassobureau. Toen hem later door een heel ander bedrijf een autoverzekering werd geweigerd, bleek dat de verzekeraar een negatief advies had gekregen van dit tweede incassobureau. Een opmerkelijk verhaal.

Tenslotte krijgen we veel klachten over gerechtsdeurwaarders binnen. Een onderwerp dat ons bijzonder interesseert. Weet je daar meer van, mail ons naar tip insturen. We gaan aan de slag met alle tips en houden je hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

58 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek