Reactie Ministerie van Veiligheid en Justitie

woensdag 12 maart 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 12 maart 2014 Leestijd: 1 min.

We vroegen het Ministerie van Veiligheid en Justitie te reageren op de ontmoediging van aangiftes en de uitkomst van de enquete.

1. Wat zegt u ervan dat 1 op de 3 winkeliers zegt dat de politie hen ontmoedigt aangifte te doen?
Aangifte doen heeft altijd zin. Iedereen kan en moet aangifte doen, dat is ook de boodschap van de brancheorganisatie, Detailhandel Nederland. De politie is overigens verplicht een aangifte op te nemen als er sprake is van een strafbaar feit. Het beeld alsof de politie burgers of ondernemers bewust ontmoedigt om aangifte te doen, wordt niet gedeeld.

2. Wat vindt u ervan dat een derde van de winkeliers helemaal geen aangifte doet?
Aangifte doen van een strafbaar feit heeft altijd zin. Als de politie niet weet dat er iets gebeurd is, kan zij nooit actie ondernemen. Aangifte is overigens niet alleen belangrijk omdat het de start is van het opsporings- en vervolgingsproces, maar ook voor de eventuele civiele afhandeling van een delict; bijvoorbeeld de schadevergoeding aan een winkeldief (SODa, € 181,-) kan alleen opgelegd worden als er aangifte gedaan is. Dat 1/3 van de winkeliers geen aangifte doet, betekent dat 2/3 dat wel doet. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan de meest recente cijfers daarover van het WODC. Uiteraard zijn alle inspanningen erop gericht om deze cijfers nog verder omhoog te krijgen.

3. Wat vindt u ervan dat deze ondernemers zeggen dat een aangifte vaak tot niets leidt?
Het beleid is gericht op het verhogen van het oplossingspercentage en een sluitende aanpak van preventie tot opsporen én vervolgen. De prestaties van de gehele strafrechtketen worden verder verbeterd, waaronder de kwaliteit van de aangiften en de afhandeling hiervan. In de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven is het uitgangspunt dat overheid en ondernemersorganisaties samenwerken. Onder de vlag van het Keurmerk Veilig Ondernemen werken politie en ondernemers op lokaal niveau intensief samen, wat leidt tot een vergrote pakkans van daders. Een landelijk voorbeeld van succesvolle publiek- private samenwerking is het systeem Live View dat er voor zorgt dat de politie via bewakingscamera’s en Particuliere Alarmcentrales direct kan meekijken tijdens een overval op bijvoorbeeld een juwelier. Live View vergroot de pakkans van overvallers enorm.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek